Του Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους Αυστριακούς πολίτες η επιλογή, την προηγούμενη εβδομάδα, του μόλις 27 ετών Σεμπάστιαν Κουρτζ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που δημιουργήθηκε στην Αυστρία. Η είδηση μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για τον μικρότερο σε ηλικία πολιτικό που έχει αναλάβει κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, και μάλιστα τόσο νευραλγικό. 
Η σύντομη πορεία του, ωστόσο, στα πολιτικά δρώμενα της χώρας του είχε δείξει ότι θα ακολουθούσε μια λαμπρή καριέρα, καθώς τα τελευταία χρόνια απόλαυε της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας του κόσμου, αλλά και παραγόντων από το εσωτερικό μέτωπο του Λαϊκού Κόμματος. Το άγνωστο στο ευρύ κοινό σημείο στην πορεία του είναι πως ο νεαρός υπουργός είχε πάντα πολύ στενή συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ και συνδέεται με δυνατή φιλία με τον πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προεκλογική του εκστρατεία τον Σεπτέμβριο. 
Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Κουρτζ εξελέγη πρόεδρος της Νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος της χώρας του, του λεγόμενου OVP, που είναι αδελφή παράταξη με την ΟΝΝΕΔ. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις αναλάμβανε ο νυν πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Εστειλα με εντολή του τότε προέδρου της οργάνωσης, Ανδρέα Παπαμιμίκου, επιστολές σε όλες τις κεντροδεξιές Νεολαίες της Ευρώπης», λέει ο νεαρός δικηγόρος. «Ηταν ο μοναδικός που μου απάντησε, με μια πολύ θερμή επιστολή» θυμάται ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις του τότε 24χρονου Αυστριακού ήταν ήδη μεγάλες, αφού με το «καλημέρα» της προεδρίας του στη Νεολαία του Λαϊκού Κόμματος είχε αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα μετανάστευσης, κάτι που είχε καταδείξει το ότι στη χώρα του πίστευαν σε αυτόν από όταν βρισκόταν ακόμα σε μικρή ηλικία. 
Ο Κουρτζ έδωσε τα πρώτα διαπιστευτήριά του εφαρμόζοντας μια πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών, με βασική ωστόσο προϋπόθεση τα παιδιά τους να μιλούν γερμανικά πριν πάνε στο σχολείο. Η πολιτική αυτή του έδωσε πολύ σύντομα μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας, ιδιαίτερα στις τάξεις του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Ηταν τότε που η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε, καθώς σε πολλές δημοσκοπήσεις ερχόταν πρώτος, κάτι που αποτυπώθηκε τελικά και στις τελευταίες εκλογές, οπότε εξελέγη πρώτος από 35.700 συμπολίτες του, η πλειονότητα των οποίων ήταν κάτω των 35 ετών. Ο Κουρτζ είχε φτιάξει ήδη τη μαγιά για να ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία. 
Μετά την απάντηση στην επιστολή του Κυρανάκη, άνοιξε ο δρόμος για μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο Νεολαιών. Ο Αυστριακός δεν έχανε ευκαιρία στις διεθνείς συναντήσεις του να στηρίζει την ΟΝΝΕΔ και να λέει για τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο κεντροδεξιές Νεολαίες. Στην περσινή εκλογή νέου προέδρου για το ΕΛΚ, ωστόσο, ο Κουρτζ δεν στήριξε τον Κυρανάκη, αλλά ακολούθησε τη «γραμμή» της χώρας του για συμπόρευση με τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι σε προσωπικό επίπεδο εκφραζόταν θετικά αναφορικά με την υποψηφιότητα του Ελληνα φίλου του. Μάλιστα, ένα περιστατικό ήταν αρκετό για να δείξει τη συμπάθεια της αυστριακής Νεολαίας προς την ελληνική υποψηφιότητα, αφού ένα ψηφοδέλτιο έγραφε «I am voting for Maria, even if we all know she is a worse candidate than Kostas», κάτι που είχε προκαλέσει πολλά γέλια στην εφορευτική επιτροπή. 
ΠΛΗΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Αφότου η προεδρία κατέληξε σε ελληνικά χέρια, ο Σεμπάστιαν Κουρτζ στήριξε σε όλες τις αποφάσεις του τον Ελληνα πρόεδρο. Πρόσφατα, μάλιστα, στο Βουκουρέστι ο νέος ΥΠ.ΕΞ. της Αυστρίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, με τον οποίο είχε θερμή συζήτηση. Μάλιστα, στηρίζοντας το ψήφισμα της ΟΝΝΕΔ εναντίον του ρατσισμού έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη συμπάθειά του στην ελληνική Κεντροδεξιά. 
Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα ταξίδι του Κυρανάκη με σκοπό τη στήριξη της υποψηφιότητας του Κουρτζ τον Σεπτέμβριο. Ο νεαρός ΟΝΝΕΔίτης είχε πάει μέχρι την Αυστρία για να βοηθήσει έμπρακτα τον προεκλογικό αγώνα του καλού του φίλου. Η ελληνική παροικία στην περιοχή, εξάλλου, είναι τόσο μεγάλη, που ο Ελληνας πρόεδρος είχε πολύ… κοινό για να μιλήσει. 
«Στήριξα την υποψηφιότητά του πηγαίνοντας στα ελληνικά μαγαζιά και μιλώντας για εκείνον», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ. Θυμάται, μάλιστα, πως είχαν πάει μαζί σε αρκετά εστιατόρια που διατηρούν Ελληνες στην Αυστρία για να προμοτάρουν την υποψηφιότητά του.  
Φρενίτιδα για τον… star
Στις προηγούμενες εκλογές το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να είχε επενδύσει από νωρίς στο πρόσωπο του νεαρού πολιτικού Σεμπάστιαν Κουρτζ. Για του λόγου το αληθές, του είχε ζητήσει να κάνει μια δική του καμπάνια, η οποία θα στηριζόταν αποκλειστικά στο πρόσωπό του, κεφαλαιοποιώντας την υψηλή δημοτικότητά του και κάνοντας ανοίγματα σε ένα κοινό που δεν ήταν ανάμεσα στους «ακροατές» του συντηρητικού κόμματος, το οποίο είχε φθίνουσα πορεία. Η προσπάθεια θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το προφίλ του Αυστριακού πολιτικού, κάτι που τον έφερε τελικά ανάμεσα στους 12 υπουργούς που ορκίστηκαν ενώπιον του Αυστριακού Προέδρου, Heinz Fischer. Ο Κυρανάκης θυμάται ένα περιστατικό από την προεκλογική εκστρατεία που έκανε μαζί με τον Κουρτζ: «Ηταν τέτοια η φρενίτιδα που είχε κυριεύσει τους Αυστριακούς, που υπήρχαν νέοι άνθρωποι που είχαν ξυρίσει στα μαλλιά τους ώστε να σχηματίζονται τα αρχικά του ονόματος του νεαρού πολιτικού». 



Ο νεότερος ΥΠΕΞ της Ε.Ε. μόλις ανέλαβε παρενέβη υπέρ των Σκοπίων 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, ο 27χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων. Όπως είπε, συμφώνησαν με τον Στέφαν Φιούλε ότι “σχετικά γρήγορα, το θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα που παρεμποδίζει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ».  «Ελπίζω πως στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι ότι η Ελλάδα, σίγουρα, ενδιαφέρεται να έχει και επιτυχίες», είπε ο πρόσφατα διορισθείς νεότερος υπουργός της Ε.Ε., σημειώνοντας μάλιστα ότι «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη».  «Για την Αυστρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή αυτή», είπε επίσης αναφερόμενος στα Βαλκάνια. Ο Κουρτς, για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επέλεξε την Κροατία, μια επίσκεψη που συνέπεσε με την ανακοίνωση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.