Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Μετά τις 10 Ιανουαρίου τα (πραγματικά) δύσκολα για την κυβέρνηση

Giannis-Stournaras-Poul-Thomsen

Μετά τις 10 Ιανουαρίου αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την κυβέρνηση. Σε εκείνο το διάστημα, μεταξύ 10 και 20 Ιανουαρίου αναμένονται και πάλι στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το Eurogroup της 27ης του μήνα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της δόσης του Δεκεμβρίου, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Όμως, τα προς συζήτηση θέματα είναι τα αγκάθια, τα οποία μέχρι τώρα απέφυγε η κυβέρνηση, καθώς προηγούνταν τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου και οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν νομοθετικά έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Με την επιστροφή τους οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ανοίξουν τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, για τα οποία οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η διαφορά με την κυβέρνηση έχει μειωθεί σε 600 εκ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Δεύτερο μείζον θέμα αποτελεί η απαίτηση της Τρόικας για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Παράλληλα, θα πρέπει να προσδιοριστούν και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου της περιόδου 2014-2017, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, για τους οποίους οι δανειστές ζητούν την πλήρη κατάργηση.
Στο χθεσινό Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο πέτυχε να “ξεκλειδώσει” τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο, καταλήγοντας σε μία συμφωνία “υπό προθεσμία” για τα ΕΑΣ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα διατηρηθούν 3 εργοστάσια, με εξαγωγική δραστηριότητα, δοκιμαστικά έως τις 31/12/2014. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη, διαφορετικά, θα ακολουθηθεί μοντέλο ΕΛΒΟ, δηλαδή, εκκαθάριση εν λειτουργία. Το προσωπικό των ΕΑΣ θα μειωθεί κατά 300 άτομα με εθελούσια έξοδο και όχι με απολύσεις.
Σε ό,τι αφορά στα επίμαχα ζητήματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή ρύθμιση με την ανοχή της Τρόικας με τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα που θα ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
Για τους πλειστηριασμούς προβλέπεται η παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, αλλά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα διατηρηθεί στο 13%, παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικας που βλέπει τρύπα στα έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου