Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς: Η Τρόικα οφείλει να σεβαστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

samaras
«Δεν πρόκειται να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία», είναι το μήνυμα που έστειλε μέσω της συνέντευξής του στην εκπομπή Ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη, που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας  στο Mega, ο Πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην αιματηρή επίθεση στο Νέο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ακόμη πως: «Κανένας εμφύλιος προς Θέου, είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες κατά της βίας. Είναι λαϊκή εντολή, λαϊκή απαίτηση όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων».
Ακόμη τόνισε πως υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύμα και ο λαός θα είναι ανελέητος: «Σα να ανάβεις σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη σε μια στιγμή που έχουμε μπροστά μας τόσες οικονομικές φωτιές».
«Σημασία έχει να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απο όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο τους όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό» υπογράμμισε και επισήμανε πως: «Το καλύτερο μνημόσυνο στα θύματα είναι η ενότητα του κόσμου».
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα. Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είπε ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει σχέση με τις ναζιστικές απόψεις, «δεν υπάρχουν ρίζες ναζί στην Ελλάδα, είναι μία αντίδραση στα δύσκολα που περνάει ο κόσμος. Με το που θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να επικρατεί ομαλότητα και σταθερότητα τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν». Εκτίμησε ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί.
Στο θέμα της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο Πρωθυπουργός σχολίασε πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Σαμαράς έγινε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, τις οποίες οι δανειστές μας θα πρέπει να σεβαστούν.
Ο κ. Σαμαράς στήριξε ακόμη απόλυτα τον Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο είπε πως “δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και έχει βοηθήσει πολυ να… γυρίσουμε το καράβι”.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας: «Ξέρετε που προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Επίσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να απαλλαγεί από το Μνημόνιο και να ξεπεράσει την κρίση.
Για το θέμα των εκλογών τόνισε πως στόχος του είναι να ολοκληρωθεί η τετραετία και να γίνουν βουλευτικές εκλογές το 2016.
Ακόμη, διευκρίνισε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ίδιο κόμμα, απλώς συνεργάζονται για να σταθεί όρθια η χώρα και να μείνει σταθερή στην ευρωπαϊκή της πορεία. Κάλυψε μάλιστα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως δεν αποδεικνύεται καμία εμπλοκή του ούτε στα Ναυπηγεία, ούτε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις συζητήσεις με την κα Μέρκελ και με άλλους πολιτικούς: «Θέλω να σας πω ότι την Παρασκευή είχα εκτενέστατη τηλεφωνική συζήτηση μαζί της. Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναβρεθούμε στο Παρίσι, στο τέλος του μήνα εγώ θα πάω στο Βερολίνο για μια μεγάλη εφημερίδα που με έχει επίσημο καλεσμένο, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Αυτές οι επαφές, οι τηλεφωνικές ή μη, γίνονται συνέχεια και γίνονται με όλο τον κόσμο».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016 λέγοντας ότι «δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες. Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την αισιόδοξη πρόβλεψη: πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που τα πράγματα θα είναι καλά. Πλην ατυχήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου