Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Παπαμιμίκος: Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα

papamimikos
“Οχι” σε νέα οριζόντια μέτρα, είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, στο περιθώριο εκδήλωσης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη για τη σχέση των Πανεπιστημίων με την πόλη και την κοινωνία.

Επισήμανε πως η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, και μένει οι δανειστές μας να τηρήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Όσον αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για την τοποθέτηση μάναντζερ στα Πανεπιστήμια, αλλαγές στα Συμβούλια διοίκησης τους και λειτουργία φοιτητικών εστιών, μέσα από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

“Πριν 2 σχεδόν χρόνια ζήσαμε μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία παρουσίασε πλεονεκτήματα, αλλά και κάποιες δυσανεξίες ή δυσλειτουργικότητες. Προσωπικά, ήμουν από εκείνους που το 2011 πρότειναν μία διαφορετική λογική και κατεύθυνση, και δυστυχώς δικαιωθήκαμε”, είπε στην ομιλία του ο κ. Παπαμιμίκος και πρόσθεσε: “Τα Συμβούλια Διοίκησης δεν έχουν βρει ακόμη το ρόλο τους και είναι μάλλον δύσκολο να τον βρουν ποτέ. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό, η συντριπτική πλειοψηφία των εξωτερικών τους μελών να μην έχει φυσική παρουσία στα ιδρύματα ή να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις αποκλειστικά μέσω skype, καθώς ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες ή ακόμα και άλλες ηπείρους. Θα μπορούσε ποτέ μια κορυφαία επιχείρηση να προσλάβει για διευθύνοντα σύμβουλο της, έναν Καθηγητή Φιλοσοφίας ή Ιατρικής, όσο κορυφαίος και αν είναι; Ποτέ. Γιατί εμείς να του εμπιστευθούμε τα οικονομικά και την ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου; Προτείνω να μεταφερθεί ολόκληρη η οικονομική και διοικητική λειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε έναν εκτελεστικό διευθυντή, σε ένα manager από την αγορά με απλά λόγια, που θα προσλαμβάνει κάθε ίδρυμα με συγκεκριμένα καθήκοντα και μετρήσιμους στόχους”.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο πρότεινε τα Συμβούλια Διοίκησης να μετατραπούν σε Συμβούλια Στήριξης των ΑΕΙ, προκειμένου να αποτελέσουν τον εξωστρεφή τους βραχίονα, ο οποίος θα τα συνδέει με τις τοπικές κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. Να προσελκύουν οικονομικούς πόρους, να αξιοποιούν αποφοίτους και να λειτουργούν ως πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής που τα φιλοξενεί.
Υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν με τη χρήση ΣΔΙΤ να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες χαμηλού κόστους για τους φοιτητές, είπε ο κ. Παπαμιμίκος και στη Θεσσαλονίκη κάτι θα μπορούσε να συμβεί με την ΥΦΑΝΕΤ.
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. υπογράμμισε επίσης:
-Χρειάζεται μία κοινή στρατηγική μεταξύ αυτοδιοικήσης, Πανεπιστημίων και επιχειρηματιών, ώστε να σχεδιαστούν μεταπτυχιακά που θα προσελκύσουν φοιτητές από όλα τα Βαλκάνια, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό hub όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
-Να σχεδιάσουμε μεταπτυχιακά ή προγράμματα εξειδίκευσης με χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και στόχο την απορρόφηση, όσο το δυνατόν, περισσότερων αποφοίτων.
-Τα  Πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι ξένα προς το περιβάλλον που λειτουργούν. Στόχος μας είναι τα Πανεπιστήμια να γίνουν πυρήνες ανάπτυξης και συνοχής της Κοινωνίας.
Χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα “πόλη, κοινωνία και Πανεπιστήμια” απηύθυνε ο υπουργός Μακεδονίας-θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος είπε πως χρειάζεται άνοιγμα των Πανεπιστημίων στην κοινωνία και διασύνδεση τους με επιχειρήσεις και την αγορά ώστε να παράγουν εργαζόμενους και όχι άνεργους πτυχιούχους. “Τα στερεότυπα του χθες που έλεγαν ότι το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να έχει σχέση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας έχουν ξεπεραστεί και αυτό πρέπει να αλλάξει και νομίζω ότι σιγά σιγά κάθε μέρα αλλάζει”, τόνισε ο υπουργός.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή και τις δυνατότητες που ανοίγονται για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, αναφέρθηκαν στο θέμα της καινοτομίας.
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, επισήμανε ότι είναι κορυφαία η συμβολή του Πανεπιστημίου στην υπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και πρόσθεσε: “Με αυτή την έννοια το μεγάλο ερώτημα της σημερινής εποχής, μιας εποχής κρίσης η οποία πλήττει και το Πανεπιστήμιο, ως δημόσιο χώρο, το πλήττει και οικονομικά και στο επίπεδο του προσωπικού, το οποίο χάνεται από τα Πανεπιστήμια λόγω διαθεσιμότητας, είναι: Αν το Πανεπιστήμιο σήμερα θεωρείται μία δαπάνη από την οποία πρέπει να απαλλαγεί το κράτος ή αν είναι μια επένδυση; Και η απάντηση νομίζω είναι πως το Πανεπιστήμιο είναι μια επένδυση για το μέλλον. Ετσι, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, δηλαδή το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίζεται σαν μια δαπάνη την οποία το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει άλλο, λόγω χρέους, και προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτή είναι μια λάθος τακτική, ένας λάθος δρόμος. Πρέπει να υπάρξει η αντίληψη στην κοινωνία ότι χωρίς Πανεπιστήμια, μειώνοντας, δηλαδή, το προσωπικό των Πανεπιστημίων και άρα διαλύοντας τα και καταστρέφοντας τις υποδομές των Πανεπιστημίων, μειώνοντας τους προϋπολογισμούς τους, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ξαναβρεί τον δρόμο προς οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία”.
Στην εκδήλωση μίλησε η αναπληρώτρια πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευγενία Αλεξανδροπούλου και τις εργασίες της άνοιξε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Μηνάς Σαμαντζίδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου