Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πέρες: Μία πυρηνική επιλογή μπορεί να είναι εργαλείο για επίτευξη ειρήνης

peres
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του, δικαιολόγησε σήμερα την «αμφιλεγόμενη» πολιτική της χώρας του στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο γαλλικό δίκτυο France 24.

Αναφερόμενος όμως στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Πέρες υιοθέτησε πιο διαλλακτικό τόνο από αυτόν του πρωθυπουργού του Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραδεχόμενος πως όντως υπάρχει μία «αλλαγή» αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Τεχεράνη ο ομόλογός του Χασάν Ροχανί, για τον οποίο ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι πρόκειται «για λύκο με προβιά προβάτου».
«Είναι μία ευκαιρία, μολαταύτα τίποτε δεν έχει αποφασισθεί προς ώρας. Υπάρχουν το δίχως άλλο διαφορές στο εσωτερικό του Ιράν (για το πυρηνικό του πρόγραμμα), όμως δεν γνωρίζω ποιος πρόκειται να επικρατήσει», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Όσον αφορά για την ασάφεια, από την οποία εμφορείται η ισραηλινή πολιτική πυρηνικής αποτροπής, ο Πέρες εξήγησε πως αυτό εξαρτάται «από τον λόγο για τον οποίο κάποιος θέλει να διαθέτει πυρηνικά όπλα».
«Για εμένα προσωπικά, μία πυρηνική επιλογή θα αποτελούσε ένα εργαλείο για να επιτευχθεί ειρήνη κι όχι για να υπάρξει επίθεση», επισήμανε ο ίδιος, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο εγκαινιάσθηκε στη δεκαετία του 1950 με την αγαστή συνεργασία της Γαλλίας.
«Αυτό αποτελεί ένα (μέσο) αποτροπής και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα του ότι διαθέτουμε, η όχι, πυρηνικό όπλο. Η φαντασία στην περίπτωση αυτή διαδραματίζει ένα ρόλο εξόχως σημαντικό για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης. Οπότε είναι αμφιλεγόμενο, ναι, και γιατί θα έπρεπε άλλωστε να το δικαιολογήσω;», πρόσθεσε ο Πέρες αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, το μέγεθος του οποίου καλύπτεται από πλήρη μυστικότητα και μυστήριο σχετικά με το μέγεθός του. Όλες οι ισραηλινές κυβερνήσεις ισχυρίζονται πως έχει αποτρεπτική ισχύ και μόνον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου