Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Προωθείται συνασπισμός στο Λουξεμβούργο για την “εκπαραθύρωση” Γιούνκερ

juncker
Τα κόμματα των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων ανακοίνωσαν σήμερα πως δρομολόγησαν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με απώτερο στόχο να ‘εκθρονίσουν’ τον Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ από την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου, την οποία ασκεί ανελλιπώς για 18 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος (DP) Ζαβιέ Μπέτελ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως η εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του, που συνεδρίασε απόψε, του έδωσε «εντολή» να ξεκινήσει τις βολιδοσκοπήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα τρία κόμματα.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί μία συμφωνία γύρω από το πρόγραμμα μίας τέτοιας τρικομματικής κυβέρνησης: «χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», εξήγησε.
Παράλληλα, και η εκτελεστική επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών (LSAP) αποφάσισε επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας συζητήσαμε με τα δύο κόμματα και διαπιστώσαμε πως έχουμε πολλά κοινά σημεία με τους δύο αυτούς σχηματισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ετιέν Σνάιντερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Λουξεμπούργκερ Βορτ.
Από κοινού τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 32 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Γιούνκερ, μολονότι έχασε αρκετή από τη δύναμή του στις χθεσινές εκλογές, πρώτευσε ξανά στην αναμέτρηση, συγκεντρώνοντας 23 έδρες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου