Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Την Παρασκευή “κληρώνει” για το επίδομα θέρμανσης

epidoma-thermansis
Μέχρι την Παρασκευή θα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών η απάντηση της Τρόικας για το επίδομα θέρμανσης, με βάση τα εναλλακτικά σενάρια που της έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά και τα οποία εκπονήθηκαν  με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο την περυσινή χειμερινή περίοδο είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και την απώλεια ΦΠΑ ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, και το σύστημα επιδότησης που εφαρμόστηκε στα νοικοκυριά κρίνεται κάθε άλλο παρά επιτυχημένο, με δεδομένο ότι καταβλήθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των 280 εκατ. ευρώ.

  • Το πρώτο σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ και των περιουσιακών κριτηρίων κατά 50.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του επιδόματος στα 34 με 35 λεπτά ανά τετραγωνικό από 28 λεπτά πέρυσι, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει την αποσύνδεση του επιδόματος από την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και την προκαταβολή του με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, το κονδύλι για το επίδομα θα φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, ενώ θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του 2014.

Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου για την εισπραξιμότητα των φόρων του δευτέρου εξαμήνου του έτους ενισχύεται από τα νέα στοιχεία για την απόδοση των εφοριών στο οκτάμηνο, καθώς το 70% των Δ.Ο.Υ. Δεν έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί για τον Αύγουστο.
Η απόκλιση έναντι των στόχων έφθασε τα 448,6 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και τα 1,069 δισ ευρώ στο 8μηνο, ενώ ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά περίπου 1 δισ ευρώ.
Μάλιστα, για πρώτη φορά καταγράφεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά περίπου 473 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 157 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ, ενώ κατά 164 εκατ. ευρώ “φούσκωσαν” οι οφειλές από ΦΠΑ και 218 εκατ. ευρώ από πρόστιμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου