Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το τέλος (;) του… “Ψυχρού Πολέμου” Ελλάδας-Ρωσίας

Sergey-Lavrov
Η σημερινή παρουσία του εμβληματικού Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, και το πρόγραμμα επαφών του με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, είναι πολλαπλής χρησιμότητας. Ουσιαστικής, διπλωματικής, πολιτικής αλλά και… επικοινωνιακής, καθώς με την παρουσία του στην πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η “αλεπού” της ρωσικής διπλωματίας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι… οι πάγοι λιώνουν.

Όπου πάγοι, βάλτε εσείς ένα περίεργο κλίμα “Ψυχρού Πολέμου” ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, “ουρά” του οποίου υπήρξαν οι περίφημες πλέον δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις οποίες ο Ρώσος Πρόεδρος απέτρεπε τους επενδυτές από το να ασχοληθούν σοβαρά με τη χώρα μας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αθήνα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τις επενδύσεις, για την υπέρβαση της κρίσης.
Στην ατζέντα του Σεργκέι Λαβρόφ περιλαμβάνονται ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον στο πρόσφατο παρελθόν η ρωσική πλευρά.
Στην ουσία ωστόσο, η επίσκεψη Λαβρόφ είναι βαθιά πολιτική. Μιλάμε άλλωστε για τον πολιτικό που κατάφερε να στριμωξει τον Τζον Κέρι και συνολικά την αμερικανική διπλωματία στο θέμα της Συρίας, όχι μόνο συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποτροπή μιας επέμβασης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας κατά της Δαμασκού, αλλά και “φωνάζοντας” ότι η Ρωσία… επέστρεψε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου