Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ο απόηχος του “στραβοπατήματος” με την τρόικα

Thomas-Viser
Με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη ακόμη και να συγκρουστεί με την Τρόικα, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν λύση στο ζήτημα του χρέους, κρατώντας μεν τη χώρα υπό αυστηρή επιτήρηση, αποφεύγοντας δε να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μνημόνιο, που θα πυροδοτούσε νέο κύμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Το ζήτημα συζήτησαν χθες επί τέσσερις ώρες, ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Αυστριακό επικεφαλής της Ευρωομάδας Εργασίας (EWG), Τόμας Βίζερ.
Ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ηγείται της ομάδας, η οποία ετοιμάζει όλες τις εισηγήσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και αποφασίζει για την έγκριση της κάθε δόσης του δανείου, μετέφερε το μήνυμα “τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα για να πάρετε το 1 δισ. ευρώ και να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα”.
Σημειώνεται, ότι το βασικό αγκάθι παραμένει η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για τα οποία η Τρόικα συνεχίζει να ζητά λουκέτο. Σήμερα, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών για το συγκεκριμένο ζήτημα.
“Καυτή πατάτα” παραμένει το θέμα της “τρύπας” στον Προϋπολογισμό του 2014, την οποία η Τρόικα υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κλείσει στα 500 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των μέτρων του 2015-2016, η Τρόικα ζητά να καθοριστούν τώρα, ενώ η κυβέρνηση το αποκλείει, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να συζητάμε για μέτρα μετά από 1,5 χρόνο, τη στιγμή που συζητάμε ελάφρυνση χρέους, άρα αυτά μπορεί να μην χρειαστούν.
Προς το παρόν, η συζήτηση επικεντρώνεται στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού, ο καθορισμός του οποίου αναμένεται τον Δεκέμβριο και θα δώσει το σήμα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο του 2014.
Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς το θέμα να έχει επιλυθεί πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και επιμένει στη λύση της μετακύλισης των λήξεων των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και η ΕΚΤ, ως μία από τις επιλογές, παρά την έντονη άρνηση των κεντρικών τραπεζιτών να εφαρμόσουν την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.
Την ίδια ώρα, πάντως, οι Γερμανοί, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Die Zeit, έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδια για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών “μορφοποιεί” το πακέτο, σε τέσσερις άξονες:
-Αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ, που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
-Εάν αποδειχθεί ότι αυτά δεν επαρκούν, έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων  (πχ έντοκα γραμμάτια) του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες και με τη σειρά τους θα αποδώσουν ως  εχέγγυα στην ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα.
-Δάνειο “γέφυρα” έως το 2016, εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές μέχρι τότε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το απαιτούμενο ποσό υπολογίζεται σε “μεγάλο μονοψήφιο αριθμό” δισεκατομμυρίων.
-Επιμήκυνση των υπαρχόντων δανείων και μείωση των επιτοκίων τους.

Οι Ευρωπαίοι όμως θα πρέπει να πείσουν και το ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να επιμένει πως ο μόνος τρόπος για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι ένα σημαντικό κούρεμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου