Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

H βιωσιμότητα της ΕΑΣ, «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

troika3
Η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους (μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους) των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων.


Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών, μαραθώνιων, διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων». Καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει παράνομες.

Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με «φόντο» την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), συνδέονται άρρηκτα με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Ήτοι, όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, που με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου