Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

 Το… σίριαλ με το πρωτογενές πλεόνασμα

Giannis-Stournaras-Xristos-Staikouras
Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο φέρνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου, καθώς, όπως φαίνεται, ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος καθίσταται όλο και πιο εφικτός.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο οκτάμηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,922 δισ. ευρώ, ενώ εάν αφαιρεθούν οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, παραμένει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα 5,9% έναντι των στόχων, ενώ οι δαπάνες έχουν υπερσυγκρατηθεί έναντι του στόχου κατά 3,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να υστερούν κατά 713 εκ. ευρώ έναντι του στόχου, αν και η υστέρηση περιορίστηκε σε σχέση με το 7μηνο που ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.
Στο 1 δισ. διαμορφώνεται και η υστέρηση στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Θετικά είναι τα μηνύματα από τους έμμεσους φόρους, που παρουσιάζονται αυξημένοι κατά 328 εκ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ μόνο τον Αύγουστο η υπέρβαση έναντι των στόχων φθάνει τα 494 εκ. ευρώ.
Αγκάθι όμως, παραμένει η υπερσυγκράτηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1,3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 40% και 28% αντίστοιχα έναντι των στόχων.
Οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό κρύβονται σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τα ασφαλιστικά ταμεία και για  την κάλυψη τυχόν έκτακτων αναγκών υπάρχει σχετικό “μαξιλάρι” 700 εκ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου