Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πως στρατολογούσε η Χρυσή Αυγή μαθητές στα σχολεία

Με ομάδες εξωσχολικών οι οποίες προσέλκυαν ανήλικα αγόρια και κορίτσια στα σχολεία προσπαθούσε η οργάνωση της Χρυσής Αυγής να στρατολογήσει μελλοντικά στελέχη των ταγμάτων εφόδου.

Οι μαθητές οι οποίοι στρατολογούνταν από τα μέλη του ακροδεξιού μορφώματος, συνήθως στοχοποιούσαν αλλοδαπούς συμμαθητές τους και συμμαθητές τους με αντιφασιστική ιδεολογία και αρκετές φορές τους ξυλοκοπούσαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η επίθεση που δέχθηκε μαθητής του Πολυκλαδικού Λυκείου Ρεθύμνου από χρυσαυγίτες συμμαθητές του, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν επειδή πήγε σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο, ενώ χρειάστηκε να επέμβουν οι καθηγητές για να τελειώσει ο ξυλοδαρμός.
Πως στρατολογεί η Χρυσή Αυγή τους ανήλικους μαθητές
Ο τρόπος με τον οποίο η Χρυσή Αυγή προσεγγίζει τους μαθητές, είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο αποδίδει η «κατήχηση» τους στις νεαρές ηλικίες: Οι χρυσαυγίτες, επιλέγουν συνήθως παιδιά από χαμηλά κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν επιδείξει επιθετική συμπεριφορά και τους κάνουν πλύση εγκεφάλου, λέγοντας τους ότι μπορούν να γίνουν οι «κυρίαρχοι» του σχολείου, ενώ τους φέρνουν ως παράδειγμα βουλευτές και μεγαλοστελέχη της Χ.Α. τα οποία είναι γνωστά για τα «ανδραγαθήματα» τους. Τις καλύτερες πιθανότητες για την στρατολόγηση ανηλίκων, τις έχει η Χρυσή Αυγή όταν οι γονείς τους είναι άνεργοι, καθώς έτσι τους στρέφει κατά των μεταναστών.
Το μέσο το οποίο προτιμούν οι χρυσαυγίτες για να στρατολογούν μαθητές, είναι είτε η διανομή φυλλαδίων έξω από τα σχολεία, είτε η χρήση του facebook και άλλων social media τα οποία χρησιμοποιούν συχνά οι μαθητές.
Από την μεριά τους, οι καθηγητές φοβούνται να καταγγείλουν συγκεκριμένα περιστατικά, καθώς φοβούνται αντίποινα, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά εκπαιδευτικών που «κλείνουν το μάτι» στην Χ.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου