Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

«Θερμός» Σεπτέμβρης για την Παιδεία

«Θερμός» αναμένεται ο Σεπτέμβριος για την Παιδεία.
Παρά την έλλειψη κεντρικής εισήγησης προς τις ΕΛΜΕ από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι καθηγητές ψήφισαν τελικά, όπως δείχνει η σημερινή ψηφοφορία, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πενθήμερες…


επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 του μήνα.
Στην ουσία αυτό σημαίνει απεργία διαρκείας, αν μετά το τέλος κάθε εβδομάδας αποφασίζουν εκ νέου απεργιακές κινητοποιήσεις.
Εως τώρα έχουν ψηφίσει υπέρ της απεργίας περίπου 70 τοπικές ΕΛΜΕ, από τις 88, ενώ τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει συνέλευση όλων των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ των καθηγητών, στην οποία και θα ληφθούν επίσημα οι όποιες αποφάσεις.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο θα διατηρηθεί το κλίμα της αναταραχής, καθώς οι πολλές «γραμμές», με τις οποίες κατεβαίνουν οι παρατάξεις των καθηγητών, διαμορφώνουν ένταση ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται με περιορισμένη συμμετοχή εκπαιδευτικών, οπότε δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι θα συμμετάσχουν σε αυτές.
Ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει η ΟΛΜΕ, θα κινηθεί και η ΔΟΕ, ενώ και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει οτι το σχολικό έτος θα ξεκινήσει ομαλά στις 11 Σεπτεμβρίου.
Με διαφορετικές «γραμμές» θα κατέβουν οι παρατάξεις της ΟΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αναλυτικά:
- Οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) προτείνουν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) προτείνει απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
- Η ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) μια 48ωρη απεργία 12 και 13 Σεπτεμβρίου και γενική συνέλευση, επανεκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.
- Το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) μια 48ωρη απεργία.
- Η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ με 1 έδρα) δύο 48ωρες απεργίες, 18 και 19 Σεπτεμβρίου και 25 και 26 του μήνα.
Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, που διενεργούνται από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.
Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου έχει προκηρυχθεί 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων στα ανώτατα ιδρύματα, λόγω της επικείμενης διαθεσιμότητας 1.500 υπαλλήλων.
Οι απεργίες θα συνεχισθούν στις 12 και 13 του μήνα, ενώ από τις 16 και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου οι διοικητικοί υπάλληλοι των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προχωρούν σε πενθήμερη απεργία.
Λόγω των απεργιών, η πρυτανεία του ΑΠΘ, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους, ανέβαλε τις εισιτήριες εξετάσεις σπουδαστών για το πρώτο εξάμηνο στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ιδρύματος.
Για τον ίδιο λόγο, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών θα δώσει το μεσημέρι της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, με θέμα «Αδυναμία λειτουργίας – Το απόλυτο αδιέξοδο στη δημόσια ανώτατη παιδεία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου