Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

«Οι VIP του Κορυδαλλού γλιτώνουν τον καύσωνα με υπηρεσίες 5 αστέρων»

«Μέσα στο λήθαργο του καλοκαιριού, εάν υπάρχει ένα μέρος που μπορεί να προστατευθεί κανείς καλύτερα από τον καύσωνα, αυτό είναι αναμφίβολα η πτέρυγα 6 της φυλακής του Κορυδαλλού στη νότια Αθήνα». Κάπως έτσι αρχίζει το ρεπορτάζ της Γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, για τα κελιά όπου κρατούνται οι… VIP.

«Μπορεί βεβαίως το κτίριο να είναι παραμελημένο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «αλλά οι τρόφιμοι της πτέρυγας 6 απολαμβάνουν ένα καθεστώς προνομιακό», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Τους χαρακτηρίζουν “οι VIP κρατούμενοι”. Μετά την πτώση των Συνταγματαρχών το 1974, η συγκεκριμένη πτέρυγα φιλοξενούσε δικτάτορες καταδικασμένους σε ισόβια. Εδώ και κάποιους μήνες ωστόσο, τα “VIP κελιά” φιλοξενούν (τροφίμους που κατηγορούνται) για οικονομικές απάτες. Η γκάμα είναι υψηλή: επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, πολιτικοί, διάσημοι μόδιστροι, περιμένουν όλοι ήρεμα την αποφυλάκισή τους», γράφει η εφημερίδα.
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα περιγράφει τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητα των VIP κρατουμένων επισημαίνοντας ότι «περνούν την ημέρα τους σε ιδιωτικό προαύλιο» και συνεχίζει: 
«Διαβάζουν εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά σε διαφορετικές γλώσσες και παίζουν  τάβλι…Οντας συνηθισμένοι σε ένα κάποιο επίπεδο γαστριμαργίας (art de la table), δεν διστάζουν να παραγγείλουν φαγητό απ’ έξω».
Μάλιστα, ειδική αναφορά γίνεται και στην πισίνα που εντοπίστηκε πριν από λίγο καιρό στο προαύλιο των φυλακών, η οποία όπως αναφέρεται καλύφθηκε ωστόσο μετά από σχετικές αποκαλύψεις του ελληνικού Τύπου».
«Τριανταένα χρόνια δουλεύω εδώ και δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο: υπηρεσίες πέντε αστέρων. Ευτυχώς που σε λίγες μέρες παίρνω τη σύνταξή μου», δηλώνει αγανακτισμένος ο Αντώνης Αραβαντινός, γνωστός συνδικαλιστής των σωφρονιστικών υπαλλήλων. 
«Ολοι αυτοί οι κροίσοι παραγγέλνουν το φαγητό τους, με καπνιστό σολωμό και απολαμβάνουν τις ανέσεις τους την ώρα που η φυλακή είναι κορεσμένη», λέει ο Αραβαντινός.
«Οι υπόλοιπες πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος δεν μοιάζουν σε τίποτα με την πτέρυγα VIP», γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Τα κελιά δεν είναι ούτε τόσο ευρύχωρα, ούτε τόσο ήσυχα. Μετράμε κατά μέσο όρο έξι άτομα στριμωγμένα σε 30 τ.μ. Το αποτέλεσμα είναι να κρατούνται 12.500, την ώρα που οι εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν 8.500».
Η Le Figaro κάνει αναφορά, στο αφιέρωμά της για την «πτέρυγα VIP» του Κορυδαλλού, και στην πρόσφατη προφυλάκιση του επιχειρηματία Ρέστη, γράφοντας πως είναι «η τελευταία άφιξη μιας σειράς πλούσιων και διασήμων» και πως “ευρισκόμενος υπό προσωρινή κράτηση πήρε τη θέση ενός διάσημου σχεδιαστή μόδας, του Λάκη Γαβαλά».
Πάντως, όπως σχολιάζει η Le Figaro, οι σημαντικοί κρατούμενοι της πτέρυγας 6, κινδυνεύουν να χάσουν την ηρεμία τους.
Αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την πάταξη της οικονομικής απάτης». 
«Αυτή τη στιγμή έχουν κληθεί από τον Εισαγγελέα σχεδόν 2000 άτομα, όλα ύποπτα για οικονομικές απάτες», τονίζεται.
«Με αυτούς τους ρυθμούς», καταλήγει η εφημερίδα, «το θέατρο της VIP πτέρυγας, που γοητεύει τον εγχώριο Τύπο, θα καταλήξει οσονούπω γεμάτο»… 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου