Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η «πικρή» αλήθεια για το frozen yogurt (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νέα μόδα των frozen yogurt είναι η νέα μανία που  ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια όταν άρχισαν τα καταστήματα που εξειδικεύονται σε αυτό το προϊόν να ξεφυτρώνουν παντού σαν… μανιτάρια. Με μότο ότι αποτελούν μια πέρα για πέρα υγιεινή τροφή προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους, αλλά χωρίς να στερηθούν το γλυκό τους και μάλιστα επί καθημερινής βάσεως.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Σύμφωνα με δημοσίευμα της Huffington Post, το frozen yogurt δεν είναι τόσο «αθώο» όσο παρουσιάζεται στους καταναλωτές.
Η λέξη «γιαούρτι» εξ ορισμού σημαίνει ότι πρόκειται για τροφή που προέρχεται αποκλειστικά από πηγμένο γάλα. Όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλά καταστήματα που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες και έχουν βγάλει τεράστια κέρδη, πουλάνε «παγωμένο γιαούρτι» μέσα στο οποίο υπάρχουν πολλά συστατικά των οποίων το όνομα είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, αλλά και μπόλικη ζάχαρη!
«Το γεγονός ότι υπάρχει η λέξη γιαούρτι στο όνομα ουδόλως “αθωώνει” αυτό που βρίσκεται μέσα στο κουτάκι σας», λέει ο Ντέιβιντ Κάτζ, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale.

«Δεν είναι μια εναλλακτική λύση να τρώει κανείς διαφορετικά το γιαούρτι, είναι μια διαφορετική πρόταση για παγωτό», προσθέτει.

Η Huffington Post έκανε έρευνα σε έξι διεθνείς αλυσίδες της Αμερικής και σύμφωνα με τα ευρήματα το «αθώο» frozen yogurt περιείχε, μεταξύ άλλων, κόμμι γκουάρ, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό μονο-εστεροποιημένο, προπυλενογλυκόλη κ.ά.. Κάποια, μάλιστα, περιείχαν καραγενάνη, που είναι υδατάνθρακας ο οποίος παράγεται από ερυθροφύκη, χρησιμοποιείται ευρέως ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά στα λεγόμενα «ελαφρά») και που πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χρήση του μπορεί να προκαλέσει έλκη και καρκίνο του πεπτικού συστήματος!
Ένα άλλο πρόβλημα επίσης, εντοπίζεται στο γεγονός ότι σε πολλά από αυτά τα εδέσματα πίσω από την παρασκευή τους υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος συστατικών γεμάτος με πρόσθετα και τεχνητά αρώματα, με πιο συνηθισμένα τη ζάχαρη και το νάτριο. Η ζάχαρη, μάλιστα, μπορεί να «εκπροσωπείται» από μια ολόκληρη σειρά από «ύπουλα ψευδώνυμα», όπως: Φρουκτόζη, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού, συμπυκνώματα χυμών, πολυδεξτρόζη και καθαρή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Όλα αυτά, όμως, αναγράφονται στα συστατικά ως «ζάχαρη»!
Όπως σημειώνει η Huffington Post, τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι κανείς θα πρέπει να μην βάλει ξανά στο στόμα του frozen yogurt. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα τέτοιο επιδόρπιο εάν φαγωθεί περιστασιακά και σε ελεγχόμενες μερίδες δεν είναι τόσο… επικίνδυνο, ενώ μοιάζει περισσότερο με ένα παγωτό χωνάκι παρά με μια καθημερινή «μη ενοχική» απόλαυση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου