Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τις κινήσεις ζώων!

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Harvard δημιούργησαν την πρώτη μη-επεμβατική διεπαφή από εγκέφαλο σε εγκέφαλο (BBI) μεταξύ ανθρώπου και.. αρουραίου...  Μέσω αυτής ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις ενός ζώου.. Εάν ο άνθρωπος σκεφθεί ότι πρέπει να γίνει η ανάλογη πράξη, η διεπαφή του επιτρέπει να ελέγχει την κίνηση της ουράς του αρουραίου.

Έχουμε να κάνουμε με ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την δημιουργία εγκεφαλικών διεπαφών; Ή με μία ακόμη προσπάθεια υλοποίησης της δικτατορίας ελέγχου της σκέψης;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει «άλματα» στο πεδίο των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή: μέσω αυτών οι ανθρώπινες σκέψεις ανιχνεύονται και «κατανοούνται» μέσω ενός αισθητήρα που ενσωματώνεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στο πεδίο των διεπαφών υπολογιστή-εγκεφάλου (σ.σ pentapostagma.gr – computer-brain interfaces) δεν ακολούθησαν με τον ίδιο ρυθμό. Μέσω των διεπαφών υπολογιστή-εγκεφάλου ο σκοπός είναι να εισαχθούν προκαθορισμένες σκέψεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.. Βέβαια, η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει τον τρόπο μέσω του οποίου οι σκέψεις κωδικοποιούνται από τους νευρώνες, και ούτε να επέμβει σε τέτοιο βαθμό..

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη νέα ανακάλυψη των ερευνητών στο Harvard; Τι «πέτυχαν» οι επιστήμονες; Για τη διεξαγωγή του πειράματος ένας άνθρωπος φόρεσε συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή βασισμένη σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG-based BCI), ενώ ο αρουραίος συνδέθηκε με διεπαφή υπολογιστή-εγκεφάλου (computer-braininterface (CBI) βασισμένη σε εστιασμένο υπέρηχο.

Ο εστιασμένος υπέρηχος (Focused Ultra Sound) αποτελεί μία σχετικά νέα τεχνολογική καινοτομία που επιτρέπει στους ερευνητές να ερεθίζουν μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή των νευρώνων του εγκεφάλου του αρουραίου μέσω της χρησιμοποίησης υπέρηχου σήματος.  

Μέσω της χρησιμοποίησης του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστής ανιχνεύει συγκεκριμένα «σχήματα» που αντικρίζει ο άνθρωπος στην οθόνη του υπολογιστή. Στη συνέχεια το BCI, δίδει την αντίστοιχη εντολή στην συσκευή διεπαφής υπολογιστή-εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένη στον αρουραίο, προκαλώντας υπερήχους να «ερεθίσουν» την περιοχή του εγκεφάλου του ζώου που ελέγχει τις κινήσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει την κίνηση της ουράς του αρουραίου.

Δείτε το βίντεο:



Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανθρώπινη συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή λειτουργεί με ποσοστό ακρίβειας 94%, ενώ γενικότερα απαιτούνται μόλις 1,5 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία: από την απόφαση του ανθρώπου να κοιτάξει την οθόνη, μέχρι την κίνηση της ουράς του αρουραίου..

Τι θα γίνει όμως αν συνδυαστούν σε μία «μονάδα» διεπαφής το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ο εστιασμένος υπέρηχος; Ειδικοί προειδοποιούν ότι η διπλή μεταφορά σκέψεων και ιδεών θα οδηγήσει στην «αξιοποίηση» από τα κέντρα που θέλουν να ελέγχουν το νου και να παθητικοποιούν τις ανθρώπινες αντιδράσεις..


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/08/episthmones-dhmiourghsan-syskevh-pou-epitrepei-stous-anthrwpous-na-elegxoun-tis-kinhseis-zwwn.html#ixzz2bBA43WtM

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου