Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Προεκλογικά παιχνίδια στη Γερμανία με το ελληνικό χρέος

Angela-Merkel-Wolfgang-Schaeuble
Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής σύγκρουσης στη Γερμανία -που όπως όλα δείχνουν θα φθάσει μέχρι την κάλπη- αναδεικνύεται το ελληνικό ζήτημα, μετά την παραδοχή του υπουργού οικονομικών πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Στην πλάτη της χώρας διεξάγεται ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Στάινμπρουκ για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα στο λαό.
Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως δεν μπορεί να πει “σήμερα τι ποσό θα είναι αναγκαίο, σε περίπτωση που είναι, παρά μόνο στα μέσα του επόμενου έτους”.
Η καγκελάριος αρνείται να αναφέρει ή να επιβεβαιώσει κάποιο ποσό συμπληρώνοντας πως “το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της και την υποστηρίζουμε σε αυτό. Δεν προβλέπω κούρεμα χρέους”.

Οι σοσιαλδημοκράτες αντεπιτίθενται κατηγορώντας Μέρκελ και Σόιμπλε ότι μέχρι τώρα έκρυβαν την αλήθεια από τους Γερμανούς φορολογούμενους για νέο πακέτο στήριξης και τώρα εξακολουθούν να λένε ψέμματα ότι δεν θα χρειαστεί νέο κούρεμα. Στη μάχη επιστρατεύθηκε και ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση Μέρκελ να πει την αλήθεια πριν από τις εκλογές.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη συμφωνήσει για νέα βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον χρειαστεί, κάτι που θα αποφασισθεί στα μέσα του 2014, συμπληρώνοντας πως άνοιξε τη συζήτηση για να σταματήσει τη φημολογία περί νέου κουρέματος.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε, “τρία χρόνια δεν αρκούν για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους”, συμπληρώνοντας πως αυτό αναμένεται να γίνει το 2020.

Ο επίτροπος Ρεν με τη σειρά του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, ωστόσο, όπως τονίζει αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει με νέο δάνειο, αλλά μέσω άλλων επιλογών, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, θα αποφασιστεί μετά την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος το Φθινόπωρο.
Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν στην Αθήνα, αν και επισήμως, μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι δεν συζητήθηκε.
Ωστόσο, ο κ. Ασμουσεν, παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν το θέμα την άνοιξη του 2014, εφόσον η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο Γεργκ Άσμουσεν, έδωσε, πάντως, το περίγραμμα του πακέτου, όποτε αυτό αποφασιστεί:
-Μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια,
-επιμήκυνση στις λήξεις των δανείων,
-επιπλέον πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Το βασικό σημείο προβληματισμού του κ. Άσμουσεν είναι η “απαράδεκτα υψηλή”, όπως τη χαρακτήρισε ανεργία, ειδικά στους νέους.
Υποσχέθηκε στήριξη για μέτρα ανάπτυξης, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ προέτρεψε για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με κύριο στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μείωση χρέους.
“Τα στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο είναι ενθαρρυντικά” τόνισε ο Γεργκ Άσμουσεν, “όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο και τότε, η δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου ξεκαθαρίζει ρητά πότε θα έρθει η ώρα να το συζητήσουμε”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου