Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτ.Νείλου

Σε συναγερμό βρίσκονται εδώ και μέρες οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταφέρεται από τα κουνούπια.


Μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που προέρχονται από τσιμπήματα κουνουπιών και ήδη οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφουν 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Βέβαια εκτιμούν ότι όσοι έχουν προσβληθεί είναι πολύ περισσότεροι αλλά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην το αντιλαμβάνονται καθόλου και να μη χρήζουν νοσηλείας.

Όμως οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιούν ότι υπάρχουν περιοχές όπου ενδημεί η νόσος και τα κουνούπια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με το “χάρτη” που έχουν σχηματοποιήσει οι επηρεαζόμενες περιοχές είναι:


-Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος (Ανατολική Αττική)

-Δήμος Παιανίας (Ανατολική Αττική)

-Δήμος Παλλήνης (Ανατολική Αττική)

-Δημοτικό Διαμέρισμα Πικερμίου (Ανατολική Αττική)

-Δήμος Μενεμένης -Αμπελοκήπων (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

-Δήμος Ευόσμου -Κορδελιού (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

-Δήμος Ωραιοκάστρου (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

-1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Θεσσαλονίκης


Τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σημειώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ συνιστάται να μη λαμβάνεται αίμα από όσους πιθανώς βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν τη νόσο.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που αιμοδότης έχει δώσει αίμα και στη συνέχεια ενημερώσει ότι εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει οι αιμοδοσίες να κινητοποιηθούν άμεσα και να δεσμεύσουν τόσο τις φιάλες αίματος όσο και τα παράγωγα ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και τον δότη.

Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου