Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ελεγχοι «πόθεν έσχες» για 240 εφοριακούς

Το 2013 θα διενεργηθούν τουλάχιστον 240 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης σε διευθυντές, υποδιευθυντές, τμηματάρχες και ελεγκτές

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν σε πρώτη φάση 240 ανώτερα στελέχη Εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ, καθώς με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, θα ελεγχθεί «το πόθεν έσχες», με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού στο φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν σε βάθος δεκαετίας και θα αφορούν τις μεταβολές της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των εφοριακών για την περίοδο 2003-2012.
Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» (3-3-2013), άλλοι 139 εφοριακοί βρίσκονται στη «μαύρη λίστα», καθώς διαπιστώθηκε ότι τα εμβάσματα που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό και κυμαίνονται από 100.000 ευρώ μέχρι και 900.000 ευρώ για τον καθένα δεν καλύπτονται από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια καθώς και η διαδικασία, βάσει των οποίων θα διενεργηθούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι. Ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της κατηγορίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, στους οποίους θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι του «πόθεν έσχες», καθορίζονται η άσκηση καθηκόντων ελεγκτικής διαδικασίας, η θέση ευθύνης, ο χρόνος άσκησης καθηκόντων και οι υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών.
Ειδικότερα, για το έτος 2013 το δείγμα που θα ελεγχθεί θα αποτελείται από όσους:
  • Ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη ΓΓΠΣ και στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.
  • Ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για 2 έτη.
Οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» θα διενεργηθούν κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με εμπιστευτικό πρόγραμμα που θα υποβάλει η αρμόδια υπηρεσία στον υπουργό.
Για το έτος 2013 θα διενεργηθούν τουλάχιστον 240 τέτοιοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, εκ των οποίων 110 είναι διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες και 130 είναι ελεγκτές.
Η απόφαση αυτή του υπουργού έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, σύμφωνα με την οποία, με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, ελέγχθηκαν και εντοπίστηκαν 130 υπάλληλοι του υπουργείου που έβγαζαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού με εμβάσματα.
Κώστας Αντωνάκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου