Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ιταλία> Ακόμα και η Fiat «σκέφτεται» να μετακομίσει…

Η Fiat μπορεί να περιορίσει τα προγράμματά της για μελλοντικές επενδύσεις της στην Ιταλία, ανέφεραν πηγές της εταιρίας στον ιταλικό τύπο, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ρώμης να υποχρεώσει την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία να συνεχίσει να διατηρεί επίσημες σχέσεις με όλα τα συνδικάτα της χώρας.

Κατά συνέπεια, και με εκείνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν υπέγραψαν τις πρόσφατες εταιρικές συμβάσεις.
«Όταν η υιοθέτηση του κριτηρίου της υπογραφής των νέων συμβάσεων μετατρέπεται σε μηχανισμό αποκλεισμού συνδικάτων που εκπροσωπούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, τότε το κριτήριο αυτό έρχεται υποχρεωτικά σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του Συντάγματος», αναφέρουν οι Ιταλοί ανώτατοι δικαστές.Η αναφορά είναι στο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το κεντροαριστερό Cgil, το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει τις εταιρικές συμβάσεις που ακύρωσαν τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην βιοημηχανία του Πομιλιάνο Ντ' 'Αρκο, έξω από την Νάπολη. Η Fiat, μετά την κίνηση αυτή, διατήρησε ζωντανό τον διάλογο για εργασιακά θέματα μόνον με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις Cisl και Uil, οι οποίες είχαν συναινέσει στα νέα συμβόλαια.



Μετά την δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο γραμματέας του τομέα της Cgil που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες, Μαουρίτσιο Λαντίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση Λέτα να καλέσει τα συνδικάτα και την εργοδοσία της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας σε συνάντηση, με στόχο την άμεση εφαρμογή της δικαστικής ετυμηγορίας.

Παράλληλα, ο Λαντίνι αξιώνει να ενταχθούν οι αρχές στις οποίες βασίζεται η απόφαση του Αρείου Πάγου στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Από την μεριά της, η Fiat μελετά τις επόμενες κινήσεις της. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο δεν αποκλείεται να μεταφερθεί μέρος της παραγωγής αυτοκινήτων σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ένα από τα κράτη στα οπόια γίνεται αναφορά είναι και η Ολλανδία.
Η εφημερίδα της Ρώμης «Il Messaggero» υπογραμμίζει ότι η παραγωγή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Fiat στην Πολωνία και στην Σερβία θα μπορούσε σύντομα να ενισχυθεί.



Σε ότι αφορά τις βιομηχανίες εντός Ιταλίας, οι δυο παραγωγικές μονάδες που θεωρείται ότι βρίσκονται σε πιο «επισφαλή θέση» είναι εκείνες του Μιραφιόρι (έξω από το Τορίνο) και του Κασίνο (μεταξύ Ρώμης και Νάπολης) η «στρατηγική αποστολή» των οποίων δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί.



http://www.kourdistoportocali.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου