Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Για ποια Νέα Ευρώπη; Της Μαριέττας Γιαννάκου, Επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γιατί μας ενδιαφέρει μία εκδήλωση με θέμα «Νέα Ευρώπη Τώρα»; Τι έχει να πει στον άνεργο, στον άνθρωπο που βλέπει να καταρρέει το βιοτικό του επίπεδο, να αντιμετωπίζει καθημερινά δυσκολίες για να ανταπεξέλθει στις πρακτικές ανάγκες της καθημερινότητας;

Η κρίση στη χώρα μας και την ευρωζώνη συνολικότερα έχει πράγματι καλλιεργήσει στους πολίτες εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί στην κρίσιμη αυτή συγκυρία είναι οι αρχές και οι αξίες που καθοδήγησαν τα μεγάλα επιτεύγματα της Ένωσης στο πεδίο της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, της ειρήνης, της πολιτικής συνεργασίας και της ευημερίας. Δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι με πολιτικό τυχοδιωκτισμό επιχειρούν να ανατρέψουν τα επιτεύγματα αυτά και να μας οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση, σε μία εποχή των εθνικισμών και της μισαλλοδοξίας.
Για το λόγο αυτό, λοιπόν, πρέπει να πούμε αλήθειες για τα προβλήματα και τις αποτυχίες που αποκάλυψε η οικονομική κρίση. Η συζήτηση που ανοίγουμε επιδιώκει χρήσιμες σκέψεις για να διαμορφώσουμε μία πολιτική συνεννόηση για την Ευρώπη που έχουμε στην καρδιά μας, καθώς και για την Ευρώπη που θέλουμε και για τις επόμενες γενιές.
Η επάνοδος της ευημερίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει μόνο εν ονόματι του συνόλου του οικοδομήματος. Μόνο μια πραγματικά ευρωπαϊκή διακυβέρνηση μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δομών και δεσμών στο επίπεδο και των θεσμών και των πολιτών.
Μόνο μια πραγματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση εν ονόματι του συνόλου των πολιτών μπορεί να σώσει το σκάφος. Μόνο αν υπερβούμε τους φόβους και τις ανασφάλειες που μας δημιουργούν οι κήρυκες της μισαλλοδοξίας και των στενών και περιστασιακών συμφερόντων μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το ότι η φωνή αυτή ακούγεται σήμερα στην Ελλάδα, που πληρώνει όλες τις συνέπειες της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν ήταν παράδοξο. Πρέπει να μιλήσουμε στους πολίτες, όπως μίλησαν οι σημαντικοί Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τον πόλεμο. Γιατί αυτή η οικονομική κρίση είναι ένα είδος πολέμου.
Να δώσουμε ελπίδες ότι τα πράγματα σιγά-σιγά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Να τους πούμε πως ακόμα και αν τα αποτελέσματα στην αρχή είναι πενιχρά, η περίοδος της παρακμής μπορεί να τελειώσει μόνο με μια αληθινή Ευρώπη, με πολιτική ένωση και ομοσπονδιακή δομή.
Επιτέλους, έχει τεθεί σοβαρά το ζήτημα της εναρμόνισης των στόχων για δημοσιονομική εξυγίανση με τους στόχους για ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι από κοινού αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με τις ευρύτερες διαδικασίες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Ζούμε σε μία ιστορικά σημαντική συγκυρία στην οποία η πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στη γνώση, την παραγωγή και το εμπόριο αμφισβητούνται και πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι νέες αναδυόμενες δυνάμεις της Ασίας και πέραν αυτής.
Όλα αυτά πρέπει να τα συλλογιστούμε με αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας. Στην πρώτη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήσαμε, εξαιρετικοί ομιλητές μετά λόγου γνώσεως διατύπωσαν τις απόψεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη Νέα Ευρώπη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι προϋπόθεση είναι να δρομολογήσουμε τη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική αναγέννηση της χώρας.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι πώς θα φέρουμε ξανά τους πολίτες πιο κοντά στους θεσμούς της ΕΕ, καθώς η διαμάχη μεταξύ της περισσότερης ή λιγότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε.
Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. Frank Engel επισήμανε ότι ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα, επιλέγοντας γρήγορα και αποφασιστικά το δρόμο της ομοσπονδιοποίησης και της εγκαθίδρυσης των Hνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Η συζήτηση, λοιπόν, ξεκίνησε με εύστοχα επιχειρήματα και θα συνεχισθεί, ευελπιστούμε, με το ενδιαφέρον όσων κατανοούν τη σημασία της Ευρώπης και τη θέση της χώρας μας σε αυτήν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου