Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τι κάνει σήμερα ο Κώστας Χατζής;

Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας στις 13 Αυγούστου του 1936. Ο παππούς του, Κώστας Καραγιάννης, από το γένος της μητέρας του, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς κλαρίνου της εποχής του στην Ελλάδα, και ο πατέρας του, Βαγγέλης Χατζής, ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι.
 

Όταν ο Κώστας Χατζής ήταν 16 ετών, τραγουδούσε μαζί με τον πατέρα του σε γάμους, βαπτίσεις και σε άλλες εκδηλώσεις. Τότε έγραψε και τα πρώτα του τραγούδια που μιλούν για τα βάσανα της φυλής του. 

Το 1957 μετά από ένα μεγάλο διάστημα περιοδειών στην ελληνική επικράτεια, αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Αθήνα. Μετά από πολλές στερήσεις, άρχισε σταδιακά να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Έτσι, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στην μπουάτ της Πλάκας που λεγόταν «Τιπούκειτος». Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Κώστας Χατζής γινόταν πιο γνωστός και παρουσίαζε και ηχογραφούσε δικά του τραγούδια, που τον ανέδειξαν σταδιακά σε φυσιογνωμία σύγχρονου τροβαδούρου, με ιδιότυπη φωνή και προσωπικό ερμηνευτικό ύφος. 

Ο Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας την φτωχή τάξη της εποχής, γεγονός που το καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου. 

Τρία χρόνια αργότερα ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Πασίγνωστοι συνθέτες της εποχής όπως οι Μάνος Χατζηδάκις, Μίμης Πλέσσας κ.ά. τον ανακάλυψαν και γι’ αυτό του έδωσαν να ερμηνεύσει τραγούδια στα οποία προσδίδει τη δική του φυσιογνωμία.

Η φήμη του Κώστα Χατζή ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο όπου ο τότε Πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ, τον προσκάλεσε για να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί για το έργο του. 

Ο τραγουδιστής εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο Μέγαρο Μουσικής με την μουσική παράσταση «Όταν κοιτάς από ψηλά», ερμηνεύοντας τραγούδια από την μακρόχρονη καριέρα του ενώ εδώ και αρκετό καιρό συνεργάζεται με την Μαρινέλλα. 

Μιλώντας στο newsbeast.gr ο μάνατζέρ του και κουμπάρος του, αποκαλύπτει τα σχέδιά του. «Ο Κώστας Χατζής», λέει «θα ετοιμάσει μία νέα δουλειά από το χειμώνα». Όμως, προγραμματίζει και τις επόμενες περιοδείες του αφού τον Ιούνιο θα εμφανιστεί στην Κύπρο και θα ακολουθήσουν μια σειρά εμφανίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Ο κουμπάρος του τραγουδιστή που τον ξέρει αρκετά καλά λόγω της μακροχρόνιας φιλίας τους, υποστηρίζει ότι ο Κώστας Χατζής θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με τη μουσική αρκεί να το πράξουν σωστά. Όπως λέει, το πιο σημαντικό είναι να αναδείξουν το ταλέντο τους στην ερμηνεία των τραγουδιών. 

Ο τραγουδιστής περνά αρκετά ώρα στον υπολογιστή γράφοντας και ξαναγράφοντας τραγούδια και μουσική ενώ τις υπόλοιπες ώρες τις περνά με την οικογένειά του. Μάλιστα, είναι αυτός που πηγαίνει στο σχολείο την πιο μικρή από τα έξι παιδιά του και επιστρέφει πάλι το μεσημέρι για να την ξαναπάρει, όποτε μπορεί. «Του αρέσει να περνά πολύ χρόνο με την οικογένειά του», λέει χαρακτηριστικά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου