Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα»

Mε ελάχιστες έως μηδενικές αναφορές στη «Νέα Δημοκρατία» αλλά συνεχείς εκκλήσεις για τη δημιουργία της «Νέας Ελλάδας», ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε χθες το χαρτί της μετεξέλιξης του κόμματος, ένα σενάριο που βρίσκεται στον πυρήνα των σχεδιασμών του αλλά, υπό μία έννοια, επιταχύνεται και λόγω της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.

Με τη χθεσινή του ομιλία, στο κλείσιμο του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς έθεσε δύο βασικούς άξονες:
  1. επανένωση της κεντροδεξιάς, με δεδομένη, όπως είπε, την υπέρβαση του διπόλου «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» που ήταν και ο βασικός λόγος διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας
  2. διεύρυνση των πολιτικών ορίων και αναφορών της παράταξης πέραν των γαλάζιων ψηφοφόρων και με στελέχη που, όπως ο ίδιος ανέφερε, «δεν ήταν ποτέ μέχρι τώρα μαζί μας»
Ο διττός στόχος αυτός του κ. Σαμαράς αποτυπώθηκε με έμφαση κατά την πρώτη ομιλία του στο Συνέδριο, την Παρασκευή, και όχι τόσο κατά τη χθεσινή που ήταν όλη αφιερωμένη στη «Νέα Ελλάδα». Σε εκείνη την ομιλία, ο κ. Σαμαράς είχε επιχειρήσει ένα διμέτωπο αγώνα, με μία ακραιφνώς παραταξιακή – κομματική ομιλία στο πρώτο μέρος (σ.σ. ως αποτέλεσμα και της κριτικής της βάσης για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ) και μία υπερκομματική προσέγγιση – προσκλητήριο για φινάλε.
Πλέον, ο χρόνος, η μέθοδος και αυτή καθεαυτή η υλοποίηση του σχεδίου εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία του κυβερνητικού έργου και την πυκνότητα των πολιτικών εξελίξεων.
Ο κ. Σαμαράς αναμένει, σύντομα, τις πρώτες επιστροφές στελεχών στο κόμμα. Οι κ. Κ. Μαρκόπουλος, Θεοδ. Σολδάτος (βουλευτές και οι δύο) αλλά και στελέχη που είχαν αποχωρήσει για τους Αν.Έλληνες (Σταμάτης, Αποσκίτης κ.α.) αναμένεται να επιστρέψουν ακόμη και άμεσα, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του Πρωθυπουργού. Υπόγειες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με άλλα στελέχη της κεντροδεξιάς.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να κτίσει τις προϋποθέσεις διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο, το μεταρρυθμιστικό χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία. Το «πείραμα Στουρνάρα», παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί σε στελέχη της λαϊκής δεξιάς όπως ο Νικ. Κακλαμάνης, αλλά και η πορεία της συνεργασίας με υπουργούς όπως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αποτελούν τη μαγιά.
Η υλοποίηση του σχεδίου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλώς, αναμένεται αρχικώς για τις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, όταν και η Νέα Δημοκρατία θα ποντάρει και σε υπερκομματικά πρόσωπα σε μία προσπάθεια να κερδίσει τη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέο κόμμα;
Αν και όλες οι κινήσεις του κ. Σαμαρά προοιωνίζονται τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, η υλοποίηση της απόφασης δεν είναι εύκολη καθώς θα υπάρξουν σοβαρές αντιστάσεις. Οι «καραμανλικοί» παραμένουν σιωπηλοί, αν και έντονα επιφυλακτικοί, ενώ στελέχη όπως ο Μ. Βορίδης βάζουν σαφώς δεξιά πολιτική ατζέντα και, πάντως, όχι συμπληρωματικά προς όσα λέει ο κ. Σαμαράς. Θεωρείται πιθανόν πώς, αν τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασμός Σαμαρά, αυτό θα γίνει σε προεκλογικό χρόνο και με τρόπο που να συμπαρασύρει τις όποιες αντιδράσεις. Το «πλασάρισμα» της «Νέας Ελλάδας» μπορεί να μοιάζει ως προαναγγελία ονόματος, αν και οι συνεργάτες Σαμαρά το διαψεύδουν. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν λείπουν ακόμη και σαμαρικά στελέχη που εκτιμούν ότι από μόνο του το brand Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει ένα 10% των ψήφων, ποσοστό που ουδείς θα πρέπει χωρίς περίσκεψη να θέσει σε διακινδύνευση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου