Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα της κρίσης (σε… 26 λεπτά) από το BBC

Ακόμη και στην εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης και διαδραστικής ικανότητας του διαδικτύου και κυρίως των social media, η δύναμη της εικόνας παραμένει εκκωφαντικά αποτελεσματική. Ειδικά όταν συνοδεύεται από ήχο και λόγια, στην κατεύθυνση της δραματοποίησης όσων αφηγούνται και καταγράφουν οι εικόνες που περνούν μπροστά από τα μάτια του θεατή.

Κάπως έτσι, το BBC παρουσιάζει σε ένα ντοκιμαντέρ περίπου 26 λεπτών, την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης, με την εικόνα να επικεντρώνεται στην Αθήνα και την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που οδήγησε σε σοβαρές ρωγμές στους τομείς της πρόνοιας και της περίθαλψης. Κυρίως δε σε αυτόν της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η απεσταλμένη του βρετανικού καναλιού στην Αθήνα περπατάει τα σοκάκια της πόλης, συνομιλεί με πολίτες που δοκιμάζεται και “κοκκινίζει” την υπογράμμιση του αριθμητικού μεγέθους της ανεργίας: 30%.
“Έξι χρόνια κρίσης και τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας γονάτισαν τους Έλληνες”, είναι η χαρακτηριστική εισαγωγή του ντοκιμαντέρ. Και φυσικά δεν είναι τυχαία η επιλογή του BBC να επικεντρωθεί στις αρρυθμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς οι Βρετανοί έχουν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική στην “ανάγνωση” της ορθής ή μη λειτουργίας ενός κράτους.
Το σύστημα Υγείας βρίσκεται στην κορυφογραμμή των προτεραιοτήτων. Και στην Ελλάδα βρισκόταν (πολύ) κάτω από την βάση, πριν ακόμη η κρίση γκρεμίσει (και όχι απλά χτυπήσει) την πόρτα μας.

Video






http://ysterografa.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου