Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Financial Τimes: Πρωτάκια υπουργοί στα βαθιά για απολύσεις και μαύρες τρύπες

Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times. Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και σε δύο συγκεκριμένους υπουργούς από τη ΝΔ που τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις.


Στόχος του ανασχηματισμού ήταν «να αποφευχθούν οι εκλογές και να παραμείνει το διεθνές πρόγραμμα στήριξης σε τροχιά, μετά την αποχώρηση του τρίτου μικρότερου κυβερνητικού εταίρου», σημειώνουν οι Fanancial Times, θυμίζοντας, παράλληλα, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «κρέμεται» πλέον από τρεις έδρες.

«Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να κάνουν μια κοινή δέσμευση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκλείοντας, ωστόσο, από την άλλη πλευρά περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο στην κυβέρνηση δύο νέων υπουργών οι οποίοι καλούνται να φέρουν σε πέρας δύο ειδικές αποστολές, σε τομείς όπου είχαν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων: Στον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που πρέπει να φέρει σε πέρας τις απολύσεις στο Δημόσιο και στον νέο υπουργό Υγείας (όχι ονομαστικά) που έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ΕΟΠΥΥ.

Αναφερόμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζουν οι Financial Times: «Ο πρώτος στόχος του θα είναι να καταλήξει σε μια λίστα με τα ονόματα των 2.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα που θα πρέπει να απολυθούν ως τις 30 Ιουνίου. Ακόμη θα πρέπει να βρει τις 2.000 θέσεις εργασίας σε οργανισμούς του κράτους που θα πρέπει να μειωθούν ως το τέλος του έτους.

«Με τη νέα κυβέρνηση συγκροτημέη, η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 1,8 δισ. ευρώ», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύει να ξεμείνει από πόρους τον Ιούλιο του 2014...με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναγκάζεται να αναστείλει τη δόση ως τα τέλη Ιουλίου αν δεν βρεθεί λύση χρηματοδότησής του».


Η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που φθάνει στα δύο δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη, από μια ολόκληρη σειρά προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα η Τρόικα ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών του ΕΟΠΥΥ, έχοντας δώσει μάλιστα τελεσίγραφο δυο εβδομάδων στην προηγούμενη ηγεσία.

«Οι υπερβάσεις στον ΕΟΠΥΥ προκλήθηκαν από καθυστερήσεις στο κλείσιμο δεκάδων μικρών νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και από την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών που εργάζονται στον οργανισμό», σημειώνουν οι FT.


Απολύσεις εδώ και τώρα

Αυτός που αναλαμβάνει σίγουρα την πιο «ηλεκτρική καρέκλα» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος θα κληθεί να κάνει σε χρόνο ρεκόρ ότι δεν δεν έκανε ο προκάτοχός του σε ένα χρόνο, να «περικόψει» το Δημόσιο τομέα.
Η απαίτηση της Τρόικα για απόλυση 2.000 δημοσιών υπαλλήλων εδώ και τώρα, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας 12.500 άλλων είναι μόνο η αρχή των όσων πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου