Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ψάχνουν δικλείδες για είσπραξη του φόρου ακινήτων

Giannis-Stournaras
Την έκθεση της Τρόικας αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο πριν “κλειδώσουν” τις ρυθμίσεις για το φόρο ακινήτων με σύγκληση της διακομματικής επιτροπής, την ώρα που συνεχίζεται το παζάρι με τα τεχνικά κλιμάκια, που εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό και ζητούν να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2014. Στην έκθεσή του το τεχνικό κλιμάκιο αναμένεται να απαντήσει και για τους 33 συντελεστές στο φόρο.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών παρουσίασαν σήμερα στους εκπροσώπους των δανειστών τις ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να τους πείσουν ότι η είσπραξη μπορεί να γίνει μέσω των εφοριών.
Πιο συγκεκριμένα το ΚΕΠΥΟ θα χρησιμοποιήσει το αρχείο της ΔΕΗ για να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Ε9, προκειμένου να εντοπίσει όλα τα αδήλωτα ακίνητα.
Παράλληλα, θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα όσοι χρωστούν τον φόρο ακινήτων, ενώ το υπουργείο οικονομικών θα προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων για χρέη από τον ενιαίο φόρο.
Όσοι δεν έχουν πληρώσει τον φόρο ακινήτων δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, ενώ οι φορολογούμενοι καλούνται να επικαιροποιήσουν όλα τα στοιχεία για τα ακίνητά τους -και τα αγροτεμάχια- στο Ε9 μέχρι τέλος Αυγούστου.

Μικρότερο των στόχων το έλλειμμα-Υστέρηση στα έσοδα στο πεντάμηνο

Κλειδί για την αποφυγή περαιτέρω μέτρων και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα είναι και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος παρουσίασε στο 5μηνο έλλειμμα μικρότερο από το στόχο στα 3,8 δισ. ευρώ , εναντι στόχου για 7 δισ. Μικρότερο από το στόχο των 4 δισ. ήταν και το πρωτογενές έλλειμμα στα 970 εκ.ευρώ.
Ωστόσο, η τρύπα στα έσοδα φθάνει στο πεντάμηνο στα 549 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα υπερέβησαν κατά 435 εκ ευρώ τον στόχο και οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της υστέρησης στο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων κατά 272 εκ. ευρώ, στους άμεσους φόρους παλαιότερων ετών κατά 151 εκ. ευρώ στο ΦΠΑ κατά 202 εκ. ευρώ-εκ των οποίων τα 187 από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών- και στον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο ήταν αυξημένοι κατά 262 εκ. ευρώ έναντι των στόχων, στο ΦΠΑ κατά 19 εκ. ευρώ, στο ΦΠΑ καπνού κατά 77 εκ. και στους φόρους συναλλαγών μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 134 εκ. ευρώ, ενώ μειωμένα κατά 249 εκ. ευρώ ήταν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου