Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Έτσι μας παρακολουθούν...

Ανησυχία και οργή, τόσο στην αμερικανική κοινή γνώμη όσο και στην Ευρώπη, προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων στην ιδιωτική ζωή των πολιτών, ενώ η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ ζητά περισσότερες πληροφορίες από τις αμερικανικές Αρχές. Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν το Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ η ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν'τ Βελντ εξανίσταται για το γεγονός ότι, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, «οι νόμοι τους μπορούν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη».
Ο βρετανικός Τύπος, τέλος, καταδικάζει τη συνεργασία που φαίνεται να είχε το Λονδίνο με την Ουάσιγκτον. Οπως επισημαίνει η «Μοντ», το πιθανότερο είναι ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά για την παρακολούθηση των επικοινωνιών των ευρωπαίων πολιτών.

* Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Ο διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ αναγκάστηκε έτσι να πάρει ξανά το βήμα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες για να υπερασπιστεί αυτή τη φορά το Prism, το σύστημα παρακολούθησης που σαρώνει όλες τις υπηρεσίες εννέα εταιρειών πληροφορικής.
Ο Κλάπερ διαβεβαίωσε πως το σύστημα είναι καθ' όλα νόμιμο: είναι εγκεκριμένο από το Κογκρέσο, εφαρμόζεται υπό την αυστηρή επίβλεψη μυστικού δικαστηρίου, έχει βοηθήσει να αποτραπούν απειλές κατά των ΗΠΑ και δεν στοχεύει - τουλάχιστον σκόπιμα - σε αμερικανούς πολίτες. Ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε την Παρασκευή από την Καλιφόρνια ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει γίνει ο Μεγάλος Αδελφός με μάτια και αυτιά στις διαδικτυακές επικοινωνίες όλου του κόσμου».

Πηγή: Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου