Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

''TO ΠΑΣΟΚ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ, ΑΝ...''

Κατακλυσμιαίες μπορεί να αποδειχθούν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο τη σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου και φόντο την οικονομική χρεοκοπία του Κινήματος, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού.


Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή είναι ανοιχτά, παρότι πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Γιώργος Παπανδρέου! Η σχετική συζήτηση και οι… ανατρεπτικές ιδέες ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να μειώσει τη συνδρομή του προς τη Σοσιαλιστική Διεθνή στο ήμισυ, αλλά και να προχωρήσει στην ίδρυση μίας νέας οργάνωσης, με τη συμμετοχή κυρίως ευρωπαϊκών κομμάτων. Η κίνηση αυτή εκδηλώθηκε αφενός ως κίνηση διαχωρισμού από την υπάρχουσα οργάνωση, στην οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κόμματα του τρίτου κόσμου και αφετέρου διότι η εικόνα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι εδώ και καιρό ταυτόσημη με τη χλιδή και τη διαφθορά.

Με δεδομένο ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής επί ημερών του Γιώργου Παπανδρέου χρηματοδοτήθηκε σημαντικά και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως αδυνατεί πλέον να συνεισφέρει το παραμικρό, η τύχη της οργάνωσης είναι εντελώς αμφίβολη, από τη στιγμή, που διαφοροποιούνται κόμματα όπως το SPD. Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Βενιζέλος φέρεται να τα εξετάζει όλα, ιδίως εάν η σύγκρουσή του με τον κ. Παπανδρέου φτάσει στα άκρα. «Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σε μία οργάνωση, της οποίας επικεφαλής θα είναι κάποιος, ο οποίος αντιστρατεύεται την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», λένε με νόημα συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει την ευκαιρία να ακούσει με μεγάλη προσοχή το σχετικό προβληματισμό και τις νέες ιδέες που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, κατά την παρουσία του σε εκδήλωση του SPD στη Λειψία στις 22 Μαΐου για τον εορτασμό των 150 χρόνων του. Στην εκδήλωση θα μετέχουν δεκάδες κόμματα, από τη στάση των οποίων θα εξαρτηθούν εν πολλοίς οι διεργασίες στη διεθνή σοσιαλδημοκρατία.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Ιπποκράτους πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι εάν οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς προχωρήσουν τελικά στη διασπαστική κίνηση και ιδρύσουν νέο φορέα, θα συμμετάσχει και το ΠΑΣΟΚ σε αυτή, όπερ σημαίνει ότι η Διεθνής του κ. Παπανδρέου θα βρεθεί έτσι κι αλλιώς υπό αμφισβήτηση.





Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου