Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οι πολιτικοί που φιλοδοξούν να σώσουν την Ελλάδα...

Η διάλυση του «παραδοσιακού» διπολικού μοντέλου της ελληνικής πολιτικής σκηνής που κυριάρχησε για περίπου τριάντα χρόνια, η βίαιη ανατροπή της ελληνικής πολιτικής ραθυμίας με την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, οδήγησε στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη με χαρακτηριστικά που ακόμα είναι ρευστά και όρια ακόμα ρευστότερα.


Με δεδομένο ότι το 2014 μπορεί να είναι χρόνος εκλογών (πολλοί μιλούν για ταυτόχρονη διενέργεια ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών) η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό εντείνεται με κύριο χαρακτηριστικό την δημιουργία νέων σχημάτων δορυφόρων ουσιαστικά των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών. Στην δημιουργία αυτών των νέων σχημάτων πρωτοστατούν κυρίως στελέχη του παλαιού status, τα οποία διαφοροποιήθηκαν στην βάση του νέου δίπολου «μνημονιακή-αντιμνημονιακή» πολιτική. 

Κάποιοι εκτιμούν ότι τα κόμματα αυτά δεν είναι παρά μόνο φορείς για την πολιτική διάσωση κάποιων στελεχών, κάποιοι άλλοι ότι είναι μια φυσιολογική εξέλιξη ενός πολιτικού σκηνικού που αποσυντίθεται και αναζητά νέα χαρακτηριστικά, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι στην τελική εκλογική ευθεία η πλειονότητα αυτών των μικρών σχημάτων που δημιουργούνται θα λειτουργήσει επικουρικά των μεγάλων σχηματισμών. Γι’ αυτό και τα μεγάλα κόμματα παρακολουθούν με προσοχή αλλά μοιάζουν να μην ανησυχούν τουλάχιστον μέχρι σήμερα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν εξαιρετικά μικρά ποσοστά στις νέες απόπειρες...


Τα επτά κόμματα της Βουλής

Νέα Δημοκρατία


Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 η Νέα Δημοκρατία εξελέγη πρώτο κόμμα, έχοντας 129 έδρες και κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις «Κασσάνδρες» των πρώτων ημερών το «περίεργο» αυτό για τα ελληνικά δεδομένα σχήμα λειτούργησε. Το πιθανότερο κατά τους πολιτικούς αναλυτές είναι να μετεξελιχθεί και σε εκλογικό σχήμα στις επόμενες εκλογές στο πλαίσιο μιας ευρείας συμμαχίας της κεντροδεξίας και της κεντροαριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ



Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδίκησε την εξουσία αλλά τελικά αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τερμάτισε δεύτερο στην εκλογική κούρσα με ποσοστό 26,89% και έχοντας 71 βουλευτές. Αυτή τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται οριακά ή υπολείπεται οριακά από την Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κεντρικό αντιμνημονιακό κόμμα και στην βάση αυτή οικοδομεί την πολιτική του.

ΠΑΣΟΚ


Στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ πήρε την τρίτη θέση με μόλις 33 βουλευτές και λαμβάνοντας το 12,3% των ψήφων. Παρ' όλα αυτά η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας προς επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, το οποίο είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Από το ΠΑΣΟΚ της εποχής του μνημονίου αποχώρησαν πολλά στελέχη που είτε εναντιώθηκαν στο μνημόνιο είτε διαφώνησαν με την τακτική του Ευ. Βενιζέλου. Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι σε ιστορικά χαμηλά χωρίς προοπτικές κυβερνησιμότητας εκτός συμμαχικών σχημάτων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου το κόμμα του «ξεπερνάει τους διαχωρισμούς πολιτικού φάσματος δεξιάς και αριστεράς και δεν τοποθετείται στον άξονα αυτό, αλλά χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό και πολυσυλλεκτικότητα». Η δημιουργία του ανακοινώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με την δημοσίευση της ιδρυτικής του διακήρυξης από τον Πάνο Καμμένο, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν 20 βουλευτές. Όμως, μετά τις αποχωρήσεις των Γιάννη Κουράκου και Κώστα Μακρόπουλου, σήμερα είναι 18.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ακούγονται πολλά για τις συμμαχίες που έχει κατά νου ο κ. Καμμένος, χωρίς όμως, τίποτα από αυτά να έχει οριστικοποιηθεί.

Ο κ. Καμμένος προερχόμενος από την ΝΔ, όπως και το σύνολο των βουλευτών και στελεχών του προσπαθεί να εκφράσει και να συλλέξει εκλογικά τους δεξιούς ή κεντροδεξιές αντιμνημονιακές ψήφους. 

Δημοκρατική Αριστερά


Η Δημοκρατική Αριστερά αυτοπροσδιορίζεται ως ένα αριστερό κόμμα, το οποίο όμως, σε αντίθεση με τα συνήθως ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της αριστεράς, τάσσεται καθαρά υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Φ.Κουβέλης έκανε το μεγάλο άλμα συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ελπίζει τα γεγονότα και η ιστορία να τον δικαιώσει.

Στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, η Δημοκρατική Αριστερά τερμάτισε έκτη με ποσοστό 6,26%, εκλέγοντας 17 βουλευτές στην Βουλή.

Στις 22 Οκτωβρίου 2012 ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανεξαρτητοποιήθηκε διαφωνώντας με την υπερψηφίσει του νέου πακέτου μέτρων.

ΚΚΕ


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ιδρύθηκε το 1918 ως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος και είναι το μακροβιότερο από τα πολιτικά κόμματα που δρουν στην Ελλάδα.

Είναι από τα λίγα σημαντικά σε απήχηση κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του ευρωκομμουνισμού και κατάφεραν να υπερβούν την κρίση που δημιούργησε στο κομμουνιστικό κίνημα η ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989-1991. Σήμερα το ΚΚΕ είναι το έβδομο σε αριθμό εδρών κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με 12 βουλευτές.

Πρόσφατα μάλιστα, άλλαξε και γενικό γραμματέα αφού ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπερψηφίστηκε στο Συνέδριο του κόμματος και έτσι διαδέχθηκε τη θέση της Αλέκας Παπαρήγα.
Η πολιτική που ασκεί στρέφεται κατά του μνημονίου και παρά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει ότι ονειρεύονται την ενιαία Αριστερά, το ΚΚΕ αρνείται να συμμετάσχει.

Χρυσή Αυγή


Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 έλαβε 425.990 ψήφους (ποσοστό 6,92%) και 18 έδρες. Έχει χαρακτηριστεί ως ακροδεξιά, νεοναζιστική, φασιστική οργάνωση. Με κατά βάση ξενοφοβική πολιτική επενδύει στον εθνικισμό με ακραίες δηλώσεις και κυρίως ακραίες πρακτικές πρωτόγνωρες για την ελληνική κουλτούρα.

Για να δούμε τώρα και αυτούς που φιλοδοξούν να μπουν στη Βουλή...
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας


Ο Νίκος Νικολόπουλος μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία δημιουργούσε τα «στεγανά» για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος. Έτσι, ανακοίνωσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας.

Οι υπογράφοντες το καταστατικό ίδρυσης ομόφωνα έκαναν δεκτή την εισήγηση του επικεφαλής των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών Νίκολόπουλου να προταχθούν στο καταστατικό του κόμματος αυτολεξεί τα δύο πρώτα άρθρα των αρχών και των αξιών της ΝΔ όπως διατυπώθηκαν τον Μάιο του 1979, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο πρώτο συνέδριο στην Χαλκιδική. Και μόνο από την κίνηση αυτή είναι φανερές και ο στόχος και ο τρόπος που θα πολιτευτεί ο κ.Νικολόπουλος.

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα


Όπως ανέφερε, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, το νέο κόμμα θα είναι ανοιχτό ως προς τις θέσεις και την ηγεσία, θα βρίσκεται ανάμεσα στις παρυφές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει προτάσεις άμεσης δράσης και θα κάνει «τη σύγκρουση, τη ρήξη με όσα μας έφεραν έως εδώ.

Η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα, είναι ένα ελληνικό σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στις 15 Απριλίου του 2013 από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το κόμμα προήλθε από τον πολιτικό φορέα ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.

Αμέσως μετά την ίδρυση του κόμματος, στήριξη και συμμετοχή σε αυτό ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής (εκλεγμένος με ΠΑΣΟΚ) Δράμας, Χρήστος Αηδόνης.

Ο Α.Λοβέρδος κινείται στις παρυφές μνημονιακών και αντιμνημονιακών θέσεων μιλώντας κατά κύριο λόγο για «άλλη πολιτική κουλτούρα».

Κοινωνική Συμφωνία



Η Λούκα Κατσέλη δηλώνοντας ότι οι πολιτικές του μνημονίου βυθίζουν τη χώρα σε ύφεση, και ο Χ. Καστανίδης προσθέτοντας ότι η μνημονιακή πολιτική άνευ διαπραγμάτευσης είναι ολέθρια εξήγγειλαν στις 14 Μαρτίου 2012 τη Κοινωνική Συμφωνία. Ένα πολιτικό κόμμα της κεντροαριστεράς όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίστηκαν.
Θεωρητική δεξαμενή και γι’ αυτόν τον σχηματισμό είναι οι ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Τελευταία πάντως γίνεται πολύς λόγος για παρασκηνιακές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημιουργία ξανά



Το Σεπτέμβριο του 2011, ιδρύθηκε το κόμμα «Δημιουργία Ξανά» με πρόεδρο βάσει της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος, τον Θάνο Τζήμερο. 

Η Δημιουργία Ξανά είναι εντελώς αντίθετη στη διαλεκτική περί μνημονίου και αντιμνημονίου και δεν αναζητά κομματικές συμμαχίες αλλά κοινωνικές με υπεύθυνους-ενεργούς πολίτες, για από κοινού ενέργειες κρίσιμης ομάδας πολιτών στην κατεύθυνση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης της χώρας από τα δεσμά του κομματικού- πελατειακού-διεφθαρμένου κράτους που όλο το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο εκπροσωπεί. .

Οικολόγοι Πράσινοι


Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2002, μέσα από τις διαδικασίες μιας πρωτοβουλίας που πήρε το όνομα «Οικολογικό Φόρουμ», η οποία έφερε σε ένα κοινό τραπέζι συζητήσεων μέλη του κόμματος «Πράσινη Πολιτική»- το οποίο ήταν ήδη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πράσινων Κομμάτων- μέλη διάφορων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανένταχτων οικολόγων. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος που εξελέγη και ευρωβουλευτής ηγείται του κόμματος.

Το «Σχέδιο Β»


Το «Σχέδιο Β», είναι μία πρωτοβουλία του Α. Αλαβάνου που πρόβαλε κατά κύριο λόγο την ανάγκη εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης για τη συγκρότηση του «Σχεδίου Β» ως πολιτικού φορέα.

Ο Αλέκος Αλαβάνος μάλιστα τον τελευταίο καιρό σε συνεντεύξεις του αναφέρεται στο γιατί αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί ότι κατάργηση του μνημονίου και παραμονή στο ευρώ δεν συνδυάζονται.

ΛΑΟΣ


Παρά τα σενάρια που θέλουν τον Γιώργο Καρατζαφέρη να επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία, εκείνος δήλωσε ότι ούτε πρόταση του έχει γίνει και ούτε σκοπεύει να επιστρέψει στη ΝΔ.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσοστό για να μπει στη Βουλή, δηλώνει έτοιμος να κατέβει και να προσπαθήσει ξανά. Κι αυτό γιατί, ξέρει, όπως έχει πει, τους λόγους που οι πολίτες δεν τον στήριξαν.

Ο ΛΑ.ΟΣ. ήταν ο μεγάλος χαμένος των προηγούμενων εκλογών αφού έμεινε εκτός Βουλής με τις δυνάμεις του να περιορίζονται δραματικά καθώς ήδη κορυφαία στελέχη του είχαν προσχωρήσει στην ΝΔ εξασφαλίζοντας την επανεκλογή τους.

«Δραχμή Πέντε Αστέρων»


Ένα νέο πολιτικό κόμμα, με όνομα «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων»- στα πρότυπα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο- ίδρυσε ο Θεόδωρος Κατσανέβας, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κεντρικός στόχος του νέου κόμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος.

Οι πέντε βασικές θέσεις του κόμματος είναι η ανατροπή του Μνημονίου, η επιστροφή στη δραχμή, η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η εθνική αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Δράση


Η Δράση είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα φιλελεύθερης ιδεολογίας, το οποίο ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2009 από τον Στέφανο Μάνο και τώρα πρόεδρός του είναι ο δικηγόρος, Αντύπας Καρίπογλου. Στις 25 και 26 Μαΐου, η Δράση διοργανώνει το Συνέδριό της και φαίνεται πως θα μετάσχει σε αυτό και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου