Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η Βίλα Αμαλία ξανά με θρανία

Σχολείο θα γίνει και πάλι η περίφημη Βίλα Αμαλία. Τον δρόμο για τη μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών σε σχολείο άνοιξε πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ.

Ο Οργανισμός ανέθεσε σε αρχιτέκτονα στις 8 Μαΐου τις εργασίες που απαιτούνται (συλλογή στοιχείων για τη σύνταξη τοπογραφικού και διαγράμματος κάλυψης, αλλαγές και διορθώσεις στα σχέδια, ενέργειες για τις εγκρίσεις που χρειάζονται από άλλους φορείς) για την έκδοση οικοδομικής άδειας στο κτιριακό συγκρότημα. Εκεί, όπως αναφέρει ο ΟΣΚ σε έγγραφό του που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, προβλέπεται να στεγαστεί το 2ο Λύκειο Αθηνών. Η αμοιβή της εργασίας είναι 15.990 ευρώ και η προθεσμία παράδοσής της είναι 60 ημέρες.
Από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου το κτίριο Χέυδεν και Αχαρνών που για πάνω από μία εικοσαετία ήταν υπό κατάληψη παραμένει σφραγισμένο. Στις 20 Δεκεμβρίου δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν μπει στο κτίριο έπειτα από καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών. Βρέθηκαν εκατοντάδες άδεια μπουκάλια μπίρας, δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ενώ έγιναν και προσαγωγές.
Σε δηλώσεις του μετά την επιχείρηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε πει πως τα «μπουκάλια για την παρασκευή βομβών μολότοφ και τα άλλα υλικά που βρέθηκαν στη Βίλα Αμαλία αποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ένα εργαστήρι ανομίας».
Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι λίγες ημέρες μετά επιχείρησαν να επανακαταλάβουν τη Βίλα Αμαλία. Ωστόσο, με νέα επέμβαση η Αστυνομία συνέλαβε τους καταληψίες και στη συνέχεια το κτίριο σφραγίστηκε.
Από το 1932 έως το 1973 στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα - επρόκειτο για δύο τριώροφα κτίρια που χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα - στεγαζόταν το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων.
Το 1974 απαλλοτριώθηκαν και τα δύο κτίρια από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το 1987 χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Τρία χρόνια μετά άρχισε η κατάληψη του κτιριακού συγκροτήματος που διήρκεσε 22 χρόνια.
Μετά τον σεισμό του 1999 η Ενωση Γονέων του Α' Δημοτικού Διαμερίσματος ζήτησε από τον ΟΣΚ τη μεταστέγαση του 32ου Δημοτικού Σχολείου στη Βίλα Αμαλία. Το 2009, τα κτίρια πέρασαν από τον ΟΣΚ στον Δήμο Αθηναίων - ως ιδιοκτησία - και πλέον προχωρούν οι διαδικασίες για να στεγασθεί ξανά εκεί σχολική μονάδα.

Πηγή: Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου