Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο Στουρνάρας αφήνει «παράθυρο» για μειώσεις φόρων


stournaras1
«Παράθυρο» για μειώσεις φόρων άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών.
Επιπλέον, σημείωσε ότι μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας «εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας». Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η κυβέρνηση δεν παροχολογεί ούτε δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνο εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας».
Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι υπάρχουν μεν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά αυτές οι εξελίξεις «δεν μας κάνουν να επαναπαυόμαστε». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «επισπεύσει την επιστροφή στην αναπτυξιακή πορεία», αν και παραδέχτηκε ότι «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν». Ετσι, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σε δύο επίπεδα. «Αφενός προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και αφετέρου να ανασυγκροτήσουμε τη Δημόσια Διοίκηση» σύμφωνα με τον υπουργό.
Για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ο υπουργός δήλωσε πως με το νέο TAXIS ο φορολογούμενος «θα μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της χώρας, καταργώντας δηλαδή την έννοια της «αρμόδιας Δ.Ο.Υ.» Αυτό πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα απαλλάξει και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Περιφέρειας από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση παραμένει βασικός στόχος μας όλες οι φορολογικές διαδικασίες να μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο ηλεκτρονικά από πολίτες, λογιστές και επιχειρήσεις».
Για τη ΔΕΘ
Την πεποίθηση ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει ν΄ αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και πιθανόν μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα δείπνου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις της Βόρειας Ελλάδας, είπε ότι ορισμένες από αυτές, όπως εκείνες της Εγνατίας Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) και σειράς τουριστικών υποδομών, θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.
Πρόσθεσε ότι ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων.
Υπενθύμισε ότι ο αγωγός TAP, που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, προβλέπεται να διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.
Επισήμανε, τέλος, ότι βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εξαγωγική δραστηριότητα σε Μακεδονία και Θράκη έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση δείχνει σταθερά αυξητική τάση την τελευταία περίοδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου