Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κύκλωμα εμπορίας πτυχιακών εργασιών κατά παραγγελία

Κύκλωμα εμπορίας πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών δρα στη λεωφόρο Συγγρού. Φοιτητές πληρώνουν έως και 1.000 ευρώ σε γραφεία που αναλαμβάνουν τη συγγραφή πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών. Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό κέντρο και αναφέρει ότι έχει παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο κάθε φοιτητής που παρουσιάζεται στο εν λόγω «κέντρο», επικοινωνεί με την υπεύθυνη ανάθεσης, μαθαίνει το κόστος της εργασίας και αν ο φοιτητής συμφωνεί, καταβάλλει προκαταβολή, που είναι το 1/3 της συνολικής τιμής.


Άλλωστε, η εταιρεία έχει στήσει δίκτυο 100 εξωτερικών συνεργατών, όπως αναφέρεται. 

Η «εκπαιδευτική ομάδα» συντάσσει κατόπιν έναν σκελετό για να δει ο καθηγητής και αν τον εγκρίνει, η «ομάδα» συνεχίζει και με την κανονική εργασία, η οποία προγραμματίζεται να εκπονηθεί από εξωτερικό συνεργάτη.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης της εξωτερικής ανάθεσης συγγραφής εργασίας έναντι χρηματικού αντιτίμου, ο φοιτητής δε χρειάζεται να κάνει τίποτα.

«Εσείς αρκεί μόνο να διαβάσετε την εργασία. Ειδικά αν χρειάζεται παρουσίαση», εξηγεί η υπεύθυνη του κέντρου και διευκρινίζει ότι η επικοινωνία με τον εξωτερικό συνεργάτη γίνεται μόνο μέσω e-mail και δεν υπάρχει άλλη επαφή μαζί του.

Το κόστος για εργασία 30 σελίδων είναι 258 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Κι άλλες παρεμφερείς εταιρείες ανά την Ελλάδα


Κάποιες εταιρείες, που δρουν στην ελληνική περιφέρεια, λειτουργούν παράλληλα ως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Μία από αυτές, μάλιστα, είναι καταχωρημένη στον τηλεφωνικό κατάλογο ως κέντρο οικονομικών μελετών και η υπεύθυνη του γραφείου δηλώνει διερμηνέας γερμανικών.

Πανάρετος: Δεν είναι λογοκλοπή


Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανάρετος, εξηγεί ότι το φαινόμενο δεν αποτελεί λογοκλοπή. Αυτή συμβαίνει μόνο όταν κάποιος οικειοποιείται δουλειά άλλου που είναι διαθέσιμη, χωρίς αναφορά στην πηγή και εν αγνοία του δημιουργού.

Τα «κέντρα» παρέχουν επιπρόσθετα βοηθήματα, αλλά οι φοιτητές δε μένουν ικανοποιημένοι στο σύνολό τους

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα γραφεία πτυχιακών δεν περιορίζονται σε ενισχυτικό ρόλο. Σε τηλεφωνικές και αυτοπροσώπως συζητήσεις ξεκαθαρίζεται ότι η εργασία θα ετοιμαστεί πλήρως από κάποιον άλλον. Παρέχονται επίσης διευκρινιστικές σημειώσεις ή παρουσιάσεις PowerPoint σε περίπτωση που ζητηθούν από τον καθηγητή!

Πάντως, οι περισσότεροι φοιτητές που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι. «Μου έδωσαν 40 σελίδες, όταν ξεχρέωσα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Ήταν λειψή η εργασία. Είχε αυτούσια κομμάτια από το Ίντερνετ, δεν ήταν χωρισμένη σε ενότητες και χρειάστηκε να τη φτιάξω», εξηγεί φοιτήτρια του ΤΕΙ Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο Κιλκίς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου