Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι εσωτερικές συγκρούσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Μπορεί το Πάσχα να πέρασε, τώρα όμως αρχίζει ο Γολγοθάς για τον Αλέξη Τσίπρα. Η πορεία προς το ιδρυτικό Συνέδριο ξεκινά από τη δημοσίευση των θέσεων που θα προκύψουν από την κρίσιμη- και ίσως τη σημαντικότερη- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
 

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», δεν είναι εορταστικό. Οι εσωτερικές συγκρούσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και ο πονοκέφαλος της επανάκαμψης στην πολιτική σκηνή του Αλέκου Αλαβάνου. Η δυναμική επανεμφάνιση του πρώην αρχηγού του Συνασπισμού, με τις σφυγμομετρήσεις να καταμετρούν ποσοστό γύρω στο 1,8% με τάσεις ανόδου όμως, έχουν προκαλέσει ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το νεφελώδες κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Η δημοσίευση των θέσεων για το ιδρυτικό Συνέδριο σηματοδοτεί ταυτοχρόνως και την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως «αν οι αντιθέσεις συνεχιστούν με την ίδια ένταση, τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε Συνέδριο σύγκρουσης». Είναι σαφές πως ακόμη και στην προεδρική πλευρά, αλλά και συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενισχυθεί οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές. Πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις πολιτικές συμμαχίες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιδεολογική και πολιτική διαμάχη για το τι «είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

Εντύπωση έχει προκαλέσει, πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα και η εσωκομματική απουσία της δυναμικής Σοφίας Σακοράφα. Τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια αποστασιοποίησης σε βαθμό… παρεξηγήσεως. Η ίδια, χωρίς να δώσει καμία δικαιολογία, δεν παρευρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου είχε εκλεγεί πολύ ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή. 

Κριτική από πασοκογενείς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, πολλοί, μάλιστα, διακρίνουν μια τάση κριτικής και από την πλευρά των πασοκογενών, στους οποίους πάντως δεν συγκαταλέγεται η Σοφία Σακοράφα. Ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, χωρίς να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους-ειδικά ο πρώτος-, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές συνεδριάσεις τόσο του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Σε συνδυασμό με την ευρύτερη και σκληρή κόντρα που έχει αναπτυχθεί σε ιδεολογικό επίπεδο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχει σχηματιστεί ένα εκρηκτικό μείγμα στο εσωτερικό του κόμματος, με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Πολλοί φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί σε θέση κυβέρνησης εν αναμονή και όλα θυσιάζονται σε αυτό το βωμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου