Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Τι ήταν τα περίφημα γκουλάγκ που χειροκρότησε ο Αλέξης


Για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Τα "γκουλάγκ" που χειροκρότησε ο Αλέξης, ακούγοντας πως εκεί θα πάνε όσοι δεν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στρατόπεδα συγκέντρωσης, που πήγαιναν στην ΕΣΣΔ όσοι ήταν αντιφρονούντες!
 
Οι Σοβιετικοί δημιούργησαν, για το λαό φυσικά, την εγκατάσταση Perm 36 , ή αλλιώς ΙΤΚ-6 , το 1946 ως μια πλειάδα στρατοπέδων-φυλακών με "εξειδίκευση" στη ξυλεία στη δασώδη περιοχή των Ουραλίων. Εδώ οι κρατούμενοι έκοβαν δέντρα το χειμώνα και την άνοιξη τα έριχναν ως κορμούς σε ποτάμι και θα τα περισυνέλλεγαν παρακάτω για χρήση στις κατασκευές. Αυτή η βάση ήταν τυπική με πάρα πολλές άλλες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 πάνω απο 150.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν σε 150 στρατόπεδα συγκέντρωσης – φυλακές στην περιοχή Περμ.


 
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΣΣΔ

Υπολογίζεται οτι στο σύμπλεγμα στρατοπέδων συγκέντρωσης – φυλακών Kolyma πέθαναν μεταξύ 500.000 και 1.000.000 άνθρωποι εργαζόμενοι καταναγκαστικά σε ορυχεία για την εξόρυξη χρυσού , πάλι κάτω απο ακραίες συνθήκες και βάρβαρες μεταχειρίσεις.
Το πιο γνωστό και κακόφημο απο τα στρατόπεδα - Γκουλαγκ ήταν το σύμπλεγμα Kolyma, στην ανατολική Σιβηρία - στην πραγματικότητα, ένα σύστημα στρατόπεδων με μέγεθος τέσσερις φορές αυτό της Γαλλίας. Εκεί το ποσοστό θανάτου μπορεί να ήταν τόσο υψηλό όπως 50 % ετησίως και ο αριθμός θανάτων ήταν πιθανώς στα επίπεδα των 3.000.000. Δεν φαίνονται να υπάρχουν οποιαδήποτε πραγματικά στοιχεία για να δικαιολογηθεί ένας τέτοιος υψηλός αριθμός αλλά είναι λογικό να υποστηρίξει εύστοχα κανείς οτι μπορούσαν να έχουν υπάρξει μεταξύ 500.000 και ένος εκατομμύριου θανάτων στην Kolyma. Ένας αδιαμφισβήτητος απολογισμός των συνθηκών στην Kolyma είναι αυτός του Gene Thompson αδελφoύ της αποστολής πίστης του Κίεβου. Εξιστορεί πώς συνάντησε τον Vyacheslav Palman, ένα φυλακισμένο που επέζησε επειδή ήξερε πώς να μεγαλώσει τα λάχανα.Ο Palman μίλησε για το οτι οι φρουρές ανακοίνωναν τα ονόματα εκείνων που πυροβολούνται κάθε βράδυ. Σε μια περίπτωση μια ομάδα 169 ατόμων πυροβολήθηκε και ρίχτηκε σε ένα κοίλωμα. Οι πλήρως διατηρημένοι οργανισμοί τους βρέθηκαν αφού έλιωσαν οι πάγοι (είχαν συντηρηθεί λόγω του ψύχους).



ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ VORKUTA
Βρίσκεται στην Βόρειοανατολικη Ευρωπαική Ρωσία. Ιδρύθυηκε το 1932 ως κέντρο μεγάλων στρατόπεδων συγκέντρωσης - φυλακών.
Το καλοκαίρι του 1953 , λίγο μετά το θάνατο του Στάλιν ξεσηκώθηκαν οι κρατούμενοι και έγινε η λεγόμενη "Στάση της Vorkuta" , η οποία όμως καταπνίγηκε απο τον Ερυθρό Στρατό και την NKVD. 
Ορισμός Γκουλάγκ: (από wikipedia)
Η ονομασία Γκουλάγκ επίσης γκούλαγκ είναι το αρκτικόλεξο της σοβιετικής υπηρεσίας που επόπτευε τα «στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., όπου εξορίζονταν οι πάσης φύσεως αντιφρονούντες πολιτικοί κρατούμενοι, ύποπτοι κ.λπ.»[1].
Στην κυριολεξία γκουλάγκ δεν λέγονταν τα στρατόπεδα, αλλά η κρατική υπηρεσία (ρωσικά: ГУЛАГ[2]) που ήταν υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους. Μία άλλη υπηρεσία, η Ντάλστροϊ, ήταν υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων που παρήγε η καταναγκαστική εργασία.
Τα στρατόπεδα της Γκουλάγκ έγιναν διαβόητα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν στις φυλακές αυτές εξαφανίζονταν και έχαναν κάθε επαφή με τις οικογένειες τους, βασανίζονταν και έμεναν φυλακισμένοι σε φρικώδεις συνθήκες διαβίωσης για χρόνια, συχνά χωρίς καν νόμιμες δικαστικές διαδικασίες. Στη Δύση έγιναν γνωστά το 1973 μέσω της δημοσίευσης του έργου Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ 1918-1956 του νομπελίστα συγγραφέα Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν.
Ο Λαβρέντι Μπέρια υπήρξε πρωτοστάτης αυτής της εξοντωτικής πρακτικής σε βάρος των αντιφρονούντων. Όντας επί Στάλιν αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας NKVD, της προδρόμου της KGB, συνώστισε σε γκουλάγκ αντικαθεστωτικούς διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι κατηγορούνταν για αντισοβιετική δράση. Τα περισσότερα έκλεισαν κατά την αποσταλινοποίηση.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου