Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει μια γενιά λόγω ανεργίας


Άνθρωποι νέοιμορφωμένοι με όρεξη για δημιουργία και δουλειά είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο στο οποίο η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά, είναι πρώτη στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη.

Συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας αφού σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα έρχεται δεύτερη μετά την Τουρκία ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Τα χαμηλότερα ποσοστά έχει η Γερμανία και η Σουηδία. Παγκοσμίως 75 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι ενώ 290 εκατομμύρια ούτε δουλεύουν ούτε σπουδάζουν! 

Τα στοιχεία για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι απογοητευτικά με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως τα μέτρα για την κρίση οδηγούν σε μια χαμένη γενιά εργαζομένων. Σε συγκριτικά στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας φαίνεται πως η ανεργία των νέων πριν από 30 χρόνια ήταν λίγο πάνω από το 20% ενώ το 2001 όταν η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη δεν ξεπερνούσε το 30%. 

Μέχρι το 2008 είχε πτωτική πορεία και είχε επιστρέψει στα επίπεδα του 21% για να εκτοξευτεί αργότερα με το ξέσπασμα της κρίσης. Το 2009 ήταν 25% και το Μάρτιο φέτος άγγιξε το το 59%, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ποσοστό που θα ξεπεράσει μέσα στο 2013 το 60%! 



«Καμπανάκι» για τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία στους νέους και για την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισής της έκρουσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε πως είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση ενός «φιλόδοξου» σχεδίου για την απασχόληση των νέων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

H ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων είναι το μόνο βέβαιο καθώς ο αριθμός των νέων ανέργων και στην Ισπανία έχει εκτοξευτεί στο 56,5% ενώ στην Πορτογαλία to 38.3% στην Ιταλία επίσης το 38,4% και στην Ιρλανδία to 30,8%. 


Έλενα Σιάνου




http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου