Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε το μνημόνιο από τη Βουλή της Κύπρου


Με 29 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και καμιά αποχή, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση από την Ολομέλεια της Βουλής της Κύπρου.

Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. 

Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, ψήφισαν κατά

Νωρίτερα, υπερψηφίστηκαν, επίσης κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Παρόλο που ψηφίστηκαν οι νέες μειώσεις στους μισθούς, ο ΔΗΣΥ δια του προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου για περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο από τις οποίες θα προκύψουν 6,5 εκ. ευρώ έτσι ώστε τα έσοδα που αναμένονται από τηφορολόγηση των ακινήτων να ανέρχονται στα 69 εκ. ευρώ αντί στα 75 εκ. ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο. 

Η πρόταση προβλέπει περαιτέρω μείωση των μισθών από 0,2% με 0,5%, ενώ όπως σημειώνεται το ποσό των 6,5 εκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι συντελεστές στο φόρο ακινήτων γιακάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών. 

Επίσης το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου για μειώσεις στις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά 17,3 εκ. ευρώ με στόχο το ίδιο ποσό να χρησιμοποιηθεί για μείωση του φόρου ακινήτων.

Οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν σε κατοπινό στάδιο.

Ικανοποίηση στην κυπριακή κυβέρνηση

Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρέτισε απόψε την απόφαση της Βουλής να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και διαβεβαιώνει ότι θα αφοσιωθεί στην εφαρμογή του μνημονίου, την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι η «σημερινή απόφαση ευθύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα». 

Σημειώνει ότι θα «ήταν οξύμωρο τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να ενέκριναν τη δανειοδότηση της Κύπρου με 10 δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή μιας χώρας με άδεια ταμεία να την καταψήφιζε χωρίς να έχει ενώπιον της κανένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου