Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει τα... ρέστα της - Η πρώτη θετική έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα μετά από 6 χρόνια δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς αυτοπροσώπως, ο διευθυντής του γραφείου του Τσίπρα και κατά τους βυζαντινολόγους της Κουμουνδούρου ο μόνος που ξέρει το πρόγραμμα του προέδρου, γιατί το έχει συζητήσει μαζί του βγήκε στα ΜΜΕ για να πει ότι το ταμείο έχει πέσει παντού έξω στις προβλέψεις του και να μας θυμίσει, ότι απέδιδε τα εύσημα στην Αργεντινή, έξι μήνες πριν αυτή χρεοκοπήσει.
 

Το θέμα δεν σταμάτησε εκεί, η Κουμουνδούρου  έβγαλε και ανακοίνωση για το θέμα, όπου χαρακτηρίζει προφανές, ότι «η έκθεση του ΔΝΤ επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επιλογές που έγιναν μέσω του μνημονίου, για τις οποίες  άλλωστε  έχει  συνευθύνη».  

Το γιατί δεν άρεσε στο ΣΥΡΙΖΑ η έκθεση του ΔΝΤ  είναι κατανοητό. Η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξε τα ρέστα της σε μια ρητορική που προβλέπει καταστροφές και ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης. 

Δεν άλλαξε τροπάριο, αν και υπήρχαν οι σχετικές εισηγήσεις, ούτε όταν η Ελλάδα πήρε τη μεγάλη δόση των 50 δις ευρώ, αντίθετα έδειξε να προσανατολίζεται ακόμα περισσότερο στην προφητεία επερχόμενων δεινών ως πολιτική τακτική. 

Βεβαίως, με το ένα τέταρτο του κόμματος να επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ και με την δέσμευση σύγκρουσης με την ΕΕ για ακύρωση του μνημονίου να έχει αναχθεί σε ιερή αγελάδα για το ΣΥΡΙΖΑ, το να επιδεινώνεται η κατάσταση είναι ευχής έργον για μια τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί μόνον αν οι πολίτες πιστεύουν, ότι τα πράγματα θα γίνονται συνεχώς χειρότερα, θα είναι σε θέση να αποδεχτούν και να επιβραβεύσουν στην κάλπη την υψηλού ρίσκου στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Γερμανία και την Ευρωζώνη.  

Αυτό σημαίνει, ότι κάθε τι που ενισχύει την πειστικότητα της αφήγησης Σαμαρά και Στουρνάρα για βελτίωση του κλίματος είναι κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει - και κάπως απροκάλυπτα πλέον - ότι μια προοπτική ανάκαμψης ή βελτίωσης μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές είναι κάτι που την αγχώνει, είναι κάτι που φοβάται. 

Για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αξιώσεις στη διεκδίκηση της εξουσίας, δεν πρέπει τα πράγματα στην Ελλάδα να φανεί, ότι πάνε καλύτερα, όχι γιατί ο πολίτης θα θελήσει να επιβραβεύσει το Σαμαρά, αλλά γιατί στην περίπτωση αυτή, πιθανόν να φοβηθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως είναι πρόβλημα της ίδιας της Κουμουνδούρου, η οποία δεν έχει καταφέρει να επεξεργαστεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας ανεξάρτητα από το καθεστώς δανεισμού.  

Στην πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με διάφορα στραπάτσα, αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπεράσει τις προσδοκίες, αν το καλοκαίρι αποδειχτεί τόσο καλό για τον τουρισμό όσο το περιμένουμε και αν φανεί «ανάκαμψη» στο τέλος του 2013. Σε κάθε νότα αισιοδοξίας, που θα εμπεδώνει το αίσθημα, ότι η χώρα τα καταφέρνει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει έδαφος. Εκτός και αν μπορέσει να κάνει μια ρεαλιστική στροφή, ισχυρότερη από αυτήν που προσπάθησε το Γενάρη του 2013, χωρίς ωστόσο να δώσει συνέχεια…    
     
Θέμης Δαγκλής






http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου