Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αλλά το 2014…


Eurogroup-Jeroun-Lagarde
Μυστικό φυσικά δεν είναι. Ούτε καν… καλά κρυμμένο. Η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή το “κούρεμα” του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας αυτή τη φορά, φαντάζει περίπου αυτονόητη στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη, προκειμένου να καταστεί το χρέος της Αθήνας βιώσιμο στην πράξη και όχι στα λόγια.

Το “κούρεμα” αυτό, για το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί… ψυχολογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, προσδιορίζεται χρονικά για μετά τις γερμανικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει η νέα σύνθεση της Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο.
Το… πόσο μετά όμως, είναι ένα υπαρκτό ερώτημα, που εμμέσως το απαντάει ένας από εκείνους που μάλλον ξέρουν. Με συνέντευξή του στα “Νέα”, στο περιθώριο της είδησης για την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα το καλοκαίρι ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει ότι “αν χρειαστεί, θα δοθεί κι άλλος χρόνος στην Ελλάδα”. Όπου “άλλος χρόνος”, εσείς βάζετε “κούρεμα χρέους”. Και προσδιορίζεται για το 2014.
“Το πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί μέχρι το τέλος του 2014. Στη διάρκεια του 2014 θα εξετάσουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, και θα δούμε τότε πώς θα προχωρήσουμε. Οι αποφάσεις αυτές είναι στην ατζέντα μας για το 2014. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει με μια νέα αναδιάρθρωση. Έχουμε όμως συμφωνήσει ότι, αν η Ελλάδα ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος, αλλά η οικονομική κατάσταση και το επίπεδο του χρέους δεν βελτιωθούν όσο ικανοποιητικά αναμενόταν, τότε θα λάβουμε επιπλέον μέτρα”, δηλώνει με νόημα ο Ολλανδός πολιτικός.
Στην ίδια συνέντευξη στα “Νέα”, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τάσσεται εμμέσως υπέρ της χαλάρωσης εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις προόδου της ελληνικής οικονομίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου