Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Γ. Στουρνάρας: Ανάπτυξη 1% και έκδοση ομολόγου το 2014

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμό κοντά στο 1% εξέφρασε την Τετάρτη στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο κ. Στουρνάρας διατύπωσε τη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού ο οποίος βλέπει ύφεση 4,8% του ΑΕΠ το 2013 (έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ που εκτιμά η ΤτΕ) και ύφεση 1,2% του ΑΕΠ το 2014, έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 0,6% που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα.

«Εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2% στο σύνολο του 2014, με επιστροφή όμως σε θετικό ρυθμό κάποια στιγμή την επόμενη χρονιά, συνδέεται με την εκτίμηση του Οργανισμού ότι η  Ελλάδα δεν αποκλείει να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από ΔΝΤ και την ΕΕ για να καλυφθεί το «κενό» που θα δημιουργήσει η ύφεση το 2014.

Εκδοση ομολόγου

Στον αντίποδα ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε μιλώντας στο Reuters ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων το 2014.

«Θα είναι μικρή» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέγεθος της έκδοσης ελληνικών ομολόγων εντός του 2014.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε πλήρως ότι η Ελλάδα θα προχωράει σε μία τέτοια κίνηση.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «οι πληρωμές για τόκους έχουν μειωθεί πολύ, μεγάλος μέρος των λήξεων έχει μεταφερθεί για το μέλλον, οπότε (η ομολογιακή έκδοση) θα είναι μικρή».


Την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία, και την ομόλογό του της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ.  

Την Πέμπτη ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με το γάλλο ομόλογό του κ. Πιερ Μοσκοβισί, ενώ την Παρασκευή το απόγευμα θα υποδεχθεί στο γραφείο του στην Αθήνα τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλούμ.


Βαρύ το κόστος της προσαρμογής

«Η εντυπωσιακή προσαρμογή είχε βαρύ κόστος για την ελληνική κοινωνία» δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας στο γεύμα εργασίας της Ετήσιας  Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, μιλώντας για την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

«Αναμένεται έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς - και ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ - ότι το ΑΕΠ θα είναι περίπου 25% χαμηλότερο σε σχέση με την έναρξη της κρίσης.  Πρόκειται για μείωση μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί και σήμερα βρίσκεται στο 27%, ενώ η ανεργία στους νέους αγγίζει το 65%» τόνισε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου