Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αντώνης Μανιτάκης: Για κάθε απόλυση, θα γίνεται μία πρόσληψη


Με στόχο να προχωρήσει η αλλαγή στη δομή των υπουργείων, η αξιολόγηση και οι απολύσεις συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο τραπέζι βρέθηκαν τα πέντε τελευταία οργανογράμματα για τις δομές των υπουργείων που θα πρέπει να συρρικνωθούν.

Πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας.

Eξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης τόνισε: «Συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο για να ολοκληρώσει την πρώτη φάση όλων των αναγκαίων αλλαγών των πέντε τελευταίων υπουργείων. Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εκθέσεις τους. Με την έγκριση του συμβουλίου, μειώθηκε ο όγκος των διοικητικών μονάδων απο 40% μέχρι 50%».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη τώρα αρχίζει η β΄φάση των μεταρρυθμίσεων η οποία είναι και η πιο σημαντική αφού αυτή θα καθορίσει τον συνολικό αριθμό των ατόμων που θα αποχωρήσουν έως τα τέλη Ιουνίου. 

Όπως προβλέπεται από το σχέδιο κινητικότητας που επεξεργάζεται το υπουργείο μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν φύγει από το Δημόσιο 12.500 άτομα, ενω μέχρι τα τέλη του έτους αναμένονται ισάριθμες αποχωρήσεις ούτως ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 25.000 αποχωρήσεων.

«Όπως ξέρετε από την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι επείγουσα ανάγκη να ανανεώσουμε το προσωπικό του Δημοσίου. Για κάθε αναγκαστική αποχώρηση, θα γίνεται μία πρόσληψη» ανέφερε ο κ.Μανιτάκης.

Ήδη περισσότερα από 10.000 άτομα έχουν περάσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και βρίσκονται στις λίστες του ΑΣΕΠ, από τις οποίες σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνονται οι προσλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος στη μείωση των δομών αφορά λιγότερες διευθύνσεις και όχι αντίστοιχη μείωση προσωπικού, καθώς αυτή θα αφορά έναν αριθμό 2.000-3.000 υπαλλήλων, μέσω κινητικότητας ή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Άλλη κατηγορία είναι βέβαια οι επίορκοι και οι κοπανατζήδες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 2.000 και των οποίων η απομάκρυνση αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς εώς το τέλος του 2013 θα πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο συνολικά 4.000 υπάλληλοι.

Όσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο, για το Δημόσιο προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και η χρονική περίοδος οπότε και θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, που αφορά την κατάργηση και τη συγχώνευση φορέων.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος ενδεχομένως το Σάββατο ώστε έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες από ελληνικής πλευράς πριν από την συνεδρίαση των κοινοτικών οργάνων για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων μέχρι τις 12 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση και μετά τα τελευταία περιστατικά ενδοκυβερνητικών τριβών, ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται αποφασισμένος να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης σε μια συγκυρία που θεωρείται σημείο καμπής για τη χώρα και την ελληνική οικονομία, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει σε κανένα τελεσίγραφο για οποιαδήποτε απαίτηση, όταν μάλιστα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν κρατήσει διαφορετική στάση στην αρχή και την οποία άλλαξαν όταν διαπίστωσαν ότι η πολιτική Σαμαρά είχε αποτέλεσμα. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου