Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κουτσούμπας: Σχέσεις φιλίας ΚΚΕ-ΑΚΕΛ


«Το ΚΚΕ και το ΑΚΕΛ έχουν παραδοσιακά σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, δημιουργικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

«Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των δύο λαών και γενικότερα των λαών της Ευρώπης, ενάντια στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που φέρνει μνημόνια, αντιλαϊκά μέτρα και αντιλαϊκούς νόμους και στις δύο χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, ενώ πλήττονται δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών των εργαζομένων», είπε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε:
«Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών μας ενάντια στα σχέδια που εξυφαίνονται και με τη δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, έχοντας σαν στόχο τον ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στη Μεσόγειο, στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, σε μια εποχή που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί δυνάμεων για το μοίρασμα και τη διανομή αυτού του πλούτου».
«Οι λαοί μας και ο χώρες μας πρέπει να βρεθούν μακριά από λυκοσυμμαχίες, από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που φέρνουν μόνο δεινά στους λαούς», είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας τη «σταθερή θέση του ΚΚΕ για Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με τον λαό κυρίαρχο στη χώρα του, μακριά από επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ».
Από την πλευρά του, ο Άντρος Κυπριανού διαπίστωσε «μεγάλη ταυτότητα απόψεων και προσεγγίσεων στις αναλύσεις του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ», η οποία πηγάζει «από το ότι αναλύουμε διαλεκτικά τα ζητήματα και επιχειρούμε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας και όχι άλλα ιμπεριαλιστικά ή διεθνή συμφέροντα».
«Δυστυχώς, η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλη της την σκληρότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οδηγεί με τις αποφάσεις της, την οικονομία του τόπου σε καταστροφή», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι «ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς αυτές τις εξελίξεις».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική επιλογή, την οποία θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ώστε να υπάρξει ο ευρύτερος δυνατός προβληματισμός», ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε όλοι να καταλήξουμε σε κοινή προσέγγιση, αλλά θέλουμε να υπάρξει προβληματισμός και ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επανέλαβε την «πάγια θέση του ΑΚΕΛ για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, αλλά λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, λύση όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου