Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο πολιτικός που σφράγισε την πολιτική ζωή της χώρας με τις επιλογές του...


Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια απο το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για πολλούς του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού του 20ου αιώνα.Γεννήθηκε στα 1907 στο χωριό Πρώτη Σερρών και αποφοίτησε το 1929 απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών απ όπου έλαβε το πτυχίο της νομικής.Εξελέγη βουλευτής Σερρών για πρώτη φορά το 1935  με το Λαικό Κόμμα σε ηλικία 28 ετών.



Απο το 1946 έως το 1952 μετέχει ανελλιπώς με υπουργικό χαρτοφυλάκιο σε όλες τις  κυβερνήσεις. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου(1955) ο Καραμανλής ορκίζεται Πρωθυπουργός σε ηλικία 48 ετών. Διαλύει το κόμμα του Παπάγου και ιδρύει την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση(ΕΡΕ) με την οποία κερδίζει τις εκλογές του 1956.Ακολουθεί το 8ετές οικονομικό πρόγραμμα ή 8ετές οικονομικό θαύμα ως το 1963. Στο διάστημα αυτό ο Καραμανλής αφήνει το  στίγμα της πολιτικής του στη χώρα.Η σταθερή αύξηση του εθνικού εισοδήματος με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,25%,η άνοδος του κατακεφαλήν  εισοδήματος από 305 σε 565 δολάρια και η μείωση της ανεργίας στο 4,5% δείχνουν το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή.Ενδεικτικά να σημειώσουμε οτι η δραχμή ήταν ισοδύναμη του Αμερικανικού Δολαρίου, του Γερμανικού Μάρκου και του Ελβετικου Φράγκου.Ο πληθωρισμός ήταν στο 2% ο μικρότερος στην Ευρώπη.


Την περίοδο 1955 -1963 έγιναν έργα που αποτελούν μέχρι σήμερα τα κυριότερα έργα υποδομής για τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα(φράγματα ποταμών. αρδευτικά εργα,Εθνική οδός Αθηνα-Θεσσαλονίκη,υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Πτολεμαίδας κ.α).
Τα ανωτέρω αποτελέσματα χαρακτηρίσθηκαν ως οικονομικό θαύμα. 


Το 1963 ο Καραμανλής παραιτείται από την πρωθυπουργία και φεύγει αυτοεξόριστος για το Παρίσι.Θα επιστέψει Πρωθυπουργός στις 23 Ιουλίου του 1974 ύστερα από τη τραγωδία της Κύπρου και τη πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος. Η πρώτη του ενέργεια ήταν η νομιμοποίηση του ΚΚΕ το οποίο ήταν παράνομο από το 1949,ενώ αίσθηση προκάλεσε όταν αποφάσισε να αποχωρήσει η χώρα μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η παραπάνω ενέργεια έγινε ως αντίδραση στην Τουρκική επίθεση στη Κύπρο.


Θα κερδίσει τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές το Νοέμβρη του 74 με το θριαμβευτικό 54,2%!! Θα απαιτήσει με το θρυλικό "η τάνκς ή εγώ" την απομάκρυνση όλων των σταγονιδίων της χούντας και την ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία. Το μεγάλο όραμα όμως του Κωνσταντίνου Καραμανλή πραγματοποιήθηκε μερικά χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα στις 28 Μαίου 1979 η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ και ένα όνειρο ζωής πραγματοποίθηκε. Παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης ο Καραμανλής αναλαμβάνει το κόστος και οδηγεί τη χώρα μας στη σύνδεση με την Ευρώπη.

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου