Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ρεπορτάζ : Σπύρος Γκουτζάνης
(από το : protothema.gr)
Ένδειξη ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι κοντά, αποτελεί η απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να συσταθούν έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην...


Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει ότι δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα εξής έξι υπουργεία: Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης δημιουργείται μία ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας-Πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός βάζει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επιμένοντας ότι  από την τελευταία διαπραγμάτευση με την Τρόικα προκύπτουν βελτιώσεις για τους πολλούς. 

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο σχεδιασμός του εξελίσσεται καλά ωστόσο δεν αποκλείει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος που όπως λέει στους συνεργάτες του μπορεί να τα ανατρέψει όλα. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι δεδομέμενη εκτιμούν  όμως ότι υπάρχει κίνδυνος από κάποιο τυχαίο γεγονός που μπορεί να ενεργοποιήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν τρόπους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαικών κονδυλίων για την ενίσχυση των ανέργων και εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Προσδοκίες πάντως για βελτίωση του κλίματος καλλιεργούν και λόγω της επανεκίνησης των μεγάλων έργων και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. 

Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τις κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που πιέζει για ανασχηματισμό και αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία διεκδικώντας αυξημένη συμμετοχή. Η χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας -με ευθύνη όπως εκτιμούν και του ΠΑΣΟΚ- δημιούργησε νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ήταν μήνυμα από την πλευρά της Ιπποκράτους. Ο πρωθυπουργός κρατά ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού ως πίεση για τους υπουργούς του να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί ωστόσο δεν έχει καταλήξει αν θα κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άμεσα ή αν θα το αφήσει για μετά το συνέδριο του Ιουνίου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φανεί ότι θα τον κάνει υπό πίεση. 

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες πάντως κυριαρχούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσπάθεια αποτροπής της υπαγωγής της Εθνικής στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Σταθερότητας καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ που αφενός θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο και αφετέρου θα στείλουν θετικό μήνυμα στις αγορές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός διατηρεί ανοικτό και το θέμα της ΑΟΖ επιμένοντας ότι θα πρέπει η ανακήρυξη της να έχει ευρωπαική ομπρέλα αφού άλλωστε τα κοιτάσματα που υπάρχουν θα βοηθήσουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Το θέμα της ΑΟΖ βέβαια δεν είναι εύκολο καθώς συναντάται με τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και με τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Πάντως ο πρωθυπουργός σχεδιαζεί ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Ιούνιο όπου τα ενεργειακά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή θα είναι το βασικό αντικείμενο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου