Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Χωρίς αίμα» δημοσίων υπαλλήλων η τρόικα δεν θα αποχωρήσει

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μετά το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου. 

Ο πρωθυπουργός που ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Οικονομικών ότι η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο Μανιτάκη, πως διαφωνεί με τις πολλές δόσεις για την εξόφληση χρεών, πως ξαναβάζει θέμα για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και λέει ίσως για το σχέδιο για το φόρο των ακινήτων έδωσε οδηγίες να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές ώστε να μην υπάρξουν χρονοτριβές.

 

«Ταμειακό θέμα δεν υπάρχει ούτε για τον Απρίλιο αλλά αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση δεν θα έχουμε διαθέσιμα για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει στις 20 Μαίου» ομολογεί κορυφαίος υπουργός. 

«Ασχολούμαστε με το χαράτσι και με λεπτομέρειες του τύπου… στάζει μια βρύση, ενώ πλημμυρίζει το σπίτι από το τσουνάμι» λέει κορυφαίος υπουργός. «Χωρίς αίμα» δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει με την υπογραφή των μνημονίων η τρόικα δεν θα αποχωρήσει από την Αθήνα ή και αν αποχωρήσει δε θα εγκρίνει τις δόσεις. 

«Που είναι, σε ποια σελίδα στο σχέδιο Μανιτάκη και ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν και πότε από το Δημόσιο;» ρώτησε ορθά-κοφτά στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στενός συνεργάτης του Τόμσεν και το οικονομικό επιτελείο αναφέρθηκε μόνον στους επιόρκους και τις πιθανότητες να αποχωρήσουν κάποιοι υπάλληλοι λόγω κινητικότητας, αν και όταν τελειώσει η αξιολόγηση. 

Η κυβέρνηση κινδυνεύει και δεν επιθυμεί να χάσει το μομέντουμ των θετικών σχολίων και του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος γιατί η ζημιά στην οικονομία θα είναι ανυπολόγιστη. 

Το κλίμα οικονομική εμπιστοσύνης που έχει σταθεροποιηθεί στη χώρα αλλά και διεθνώς αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και κεφάλαιο και αν καταρρεύσει τότε δεν θα υπάρχει σωτηρία, παραδέχονται κορυφαίες πηγές. Πολιτικά και οικονομικά η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και γι αυτό θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης με την τρόικα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα προλάβει το Eurogroup της 12ης Απριλίου και πως ο Τόμσεν έχει προγραμματίσει επιστροφή στο ΔΝΤ στις 16 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να βρει λύση στις διαφορές με την τρόικα και πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «τζάμπα- μαγκιές» όπως διεφάνη περίτρανα και στην υπόθεση της Κύπρου. 

Το ζήτημα είναι πλέον οριακό κυρίως για πολιτικούς λόγους και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα θέματα που είναι ανοικτά, με κόκκινες γραμμές όπου μπορεί να τις βάλει η κυβέρνηση, εφόσον η χώρα και όλοι δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ λέει στέλεχος της ΝΔ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου