Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για απολύσεις, ακίνητα και τράπεζες


Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αυτή την ώρα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση που είχε με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται με πολλά εμπόδια και μέχρι στιγμής όλα τα ορόσημα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι ανοικτά. 

Η τρόικα άκουσε χθες την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών όμως δεν έδειξε καμία αντίδραση. Ειδικά για το «αγκάθι» του τέλους ακινήτων, οι τροϊκανοί εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί σε οποιαδηποτε ελάφρυνσή του χωρίς να υπάρχουν ισοδύναμα που θα κλείσουν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο και νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο εκτιμάται σε 2,5 έως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πως «δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα» παραδεχόμενος πως το έργο του είναι δύσκολο. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν και σήμερα η φορολογία ακινήτων, η κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και το deal ΕΤΕ - Eurobank για το οποίο οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει ανοικτά τις ενστάσεις τους.

Ωστόσο με σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, είπε ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος «βέτο» στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Όμως σημείωσε ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου