Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Έρευνα - σοκ: Οι Ευρωπαίοι «γυρνούν τη πλάτη» στην Ε.Ε


Ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον της Ευρώπης βγαίνουν απο τη δημοσίευση έρευνας σύμφωνα με την οποία σημειώνεται μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ε.Ε.

Η έρευνα έγινε μεταξύ των έξι μεγαλύτερων χωρών-Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο-τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης παρατηρείται στην Ισπανία με το συντρηπτικό 72% να απαντά πως «τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ» και ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 ήταν στο 23%. 

Στην Πολωνία οι πολίτες που δεν εμπιστέυονται τους ευρωαπϊκούς θεσμούς φτάνουν το 42% (18% το 2007), στην Ιταλία το 53% (28%), στη Γαλλία το 56% (41%), στη Βρετανία το 69% (49%) και ακόμα και στη Γερμανία το 59% (36%). 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα έρχεται από χώρα-πιστωτή, χώρα υπερχρεωμένη ή χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης όπως είναι η Βρετανία. Το συμπέρασμα είναι οτι οι πολίτες της Ευρώπης πιστεύουν πλέον ότι η εθνική τους κυριαρχία υπονομεύεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κρίση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου