Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Eurogroup: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα του Φεβρουαρίου


Tην ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων δράσεων» του Φεβρουαρίου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας.


«Σκοπός ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ικανοποιημένος δήλωσε από την πρόοδο της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη στιγμή που ο Όλι Ρεν βλέπει επιστροφή στην ανάκαμψη το 2014. Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Κύπρο οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.


Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». Σημείωσε, επίσης, ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, τίθεται το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την Τρόικα για το θέμα αυτό μερικές ακόμα φορές.

Ερωτηθείς ποιές είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ικανοποιημένος για πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για το Φεβρουάριο, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ετοιμάσει μηνιαίους στόχους για κυβερνητικούς οργανισμούς.

Ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο Όλι Ρεν, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου και το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο, ο Όλι Ρεν, είπε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Τρόικας και ότι θα διευθετηθεί με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου. Σημείωσε, μάλιστα, «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι έχουν εκπληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις του MoU (σ.σ. μνημονίου) του Φεβρουαρίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με την εισαγωγή τριετών ανώτατων ορίων στις δαπάνες των υπουργείων και στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον το Eurogroup καλωσορίζει το ότι η Ελλάδα, πηγαίνοντας πέρα από τις βασικές απαιτήσεις του μνημονίου, εισήγαγε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες, με απώτερο στόχο την εφαρμογή τους σε όλες τις κρατικές εταιρείες. Το παραπάνω αυτό βήμα διασφαλίζει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και αποτελεί σημάδι ισχυρής "ιδιοκτησίας" του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που συγκροτήθηκε στη βάση αυτή.

Το Eurogrpoup καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum και ειδικότερα να εφαρμόσει πλήρως τις βασικές υποχρεώσεις για το Μάρτιο, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Χωρίς συμφωνία για την Κύπρο

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έλαβαν τελικές αποφάσεις, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι αναφορές του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπουργοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το νησί της Μεσογείου να εξυγιάνει την οικονομία του, και ειδικά τον υπερτροφικό τραπεζικό του τομέα.

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε ως στόχο μια πολιτική στήριξη του προγράμματος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», είπε ο Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο πακέτο διάσωσης, το οποίο πρόκειται να ανέλθει σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

Αφαιρώντας ένα από τα επίμονα εμπόδια για μια συμφωνία, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι νέες κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι κυπριακές τράπεζες εφαρμόζουν τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό είναι πιθανό να κατευνάσει τη Γερμανία, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο νησί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε επίσης ότι Ιρλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο με την υλοποίηση των προγραμμάτων τους και θα συζητηθεί στο αυριανό Ecofin κατά πόσο είναι έτοιμοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. να εξετάσουν την προσαρμογή των δανείων προς τις δύο χώρες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου