Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το Eurogroup ζήτα να προστατευτούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ

Το Eurogroup ζήτησε από την Κύπρο να προστατευθούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του συμβουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαν σήμερα υπέρ της μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 5,87 δισ. ευρώ.



Ενδεικτικώς τονίσθηκε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνεται δε ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

«Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες. Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ», αναφέρεται στο κείμενο.

Ακόμη, καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 το τέλος θα ανήρχετο στο 6,75% ανά λογαριασμό μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ και στο 9,9% για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών στους καταθέτες που θα απομειωθεί η περιουσία τους θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση, οι οποίες θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου