Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Γνώριζαν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο για το «κούρεμα» που ερχόταν!


Ένα εσωτερικό σημείωμα, από τον Γενικό Διευθυντή της Λιανικής Τραπεζικής και Δικτύου Καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας προς το προσωπικό της τράπεζας, με ημερομηνία την 15η Μαρτίου, παραμονή της ημέρας οπότε ελήφθη η απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων, προκαλεί σάλο στην Κύπρο, αφού δείχνει ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν τελικά θα έμπαινε στο τραπέζι η σχετική πρόταση-πρόκληση.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, πρόκειται για δύο επιστολές που αποκαλύπτουν ότι τόσο η ΚεντρικήΤράπεζα όσο και οι τράπεζες γνώριζαν για το ενδεχόμενο πρότασης του Eurogroup για το κούρεμα.

Tο σημείωμα, το οποίο έχει ως τίτλο θέματος «ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με τις συζητήσεις για κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες σημειώνονται τα ακόλουθα: Όπως επανελειμμένα έχει δημόσια δηλωθεί, η κυβερνητική πολιτική είναι πλήρως αντίθετη με ένα τέτοιο μέτρο. Επιπρόσθετα η Κεντρική Τράπεζα έχει εγγράφως γνωστοποιήσει ότι θεωρεί οποιοδήποτε μέτρο που σκοπεί τη μείωση ή περιορισμό περιουσιακών δικαιωμάτων των καταθετών ότι αντιστρατεύεται τις πρόνοιες του συντάγματος της Δημοκρατίας και του πρώτου άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οποιαδήποτε εισήγηση περί του αντιθέτου είναι νομικά αβάσιμη και δεν μπορεί να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Σημειώνεται ότι στο έγγραφο-ντοκουμέντο έχει επισυναφθεί και η ίδια η επιστολή του ΓεώργιουΓεωργίου, επικεφαλής του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και απευθύνεται προς τον Τάκη Φειδία, Αναπληρωτή Εκτελεστικό Βοηθό Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, με ημερομηνίας την 11η Φεβρουαρίου του 2013.

Από την αποκάλυψη αυτή προκύπτουν, μοιραία, ερωτήματα σχετικά με το πόσοι άλλοι γνώριζαν για το «κούρεμα» πέρα από τους τραπεζίτες. Το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης εκλεκτών πελατών-μεγαλοκαταθετών κάθε άλλο παρά απίθανο θεωρείται...

Δείτε το εσωτερικό σημείωμα με τις τρεις επιστολές εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου