Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι καταδίκες Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου με τα «μάτια» των ξένων

Η είδηση της εξαιρετικά αυστηρής ποινής που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο αναπαράγεται από μεγάλη μερίδα γερμανόφωνων μέσων.
 

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σχολιάζει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος ότι «η αθηναϊκή δικαιοσύνη ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με την πολιτική ελίτ», σημειώνοντας: «Ο πρώην κορυφαίος πολιτικός κρίθηκε χθες ένοχος για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και μη δήλωση ενός πολυτελούς ακινήτου. Η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ο πρώην δυνητικός διάδοχος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στη φυλακή». 

Η Die Presse σχολιάζει ότι «η σκληρή ποινή για ψευδή δήλωση φορολογικών στοιχείων ταιριάζει στη νέα εικόνα αυστηρότητας έναντι της πολιτικής τάξης», υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

«Έλληνας πρώην υπουργός πρέπει να πάει φυλακή» σημειώνει η ελβετική Tages Anzeiger και επισημαίνει: «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προέβη σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή μεταξύ 2006 και 2009. Τώρα πρέπει να πάει στη φυλακή και έχει χάσει και τη βίλα του». 

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «αργότερα φέτος περιμένει τον Άκη Τσοχατζόπουλο μία ακόμη δίκη εξαιτίας ακόμη βαρύτερων κατηγοριών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Στη φυλακή με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρίσκονται αυτή την ώρα και η γυναίκα και η κόρη του».

Η Die Welt του Βερολίνου σημειώνει σχετικά ότι «για άλλη μία φορά ένας υψηλόβαθμος πολιτικός στην Ελλάδα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης. Κατασχέθηκε και η βίλα του πρώην υπουργού Άμυνας».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει ότι είναι «η πρώτη περίπτωση πρώην μέλους υπουργικού συμβουλίου που καταδικάστηκε σε μεγάλη ποινή κάθειρξης» και περιγράφει την τεταμένη ατμόσφαιρα κατά την προσαγωγή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη αίθουσα του δικαστηρίου, με συγκεντρωθέντες να εκτοξεύουν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρώην υπουργού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου